Immár 23. alkalommal került megrendezésre A Magyar Kézművességért Alapítvány szervezésében a Betlehemi jászol-kiállítás pályázat, melyhez a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ második alkalommal mint kiállító csatlakozott, itt a Veszprémi várban.

Az I. Betlehemi jászol kiállítás 1994-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplomban volt.
Hazánk a többi Közép-kelet európai országgal együtt 1993-ban kapott először meghívást Rómába, az akkor már 18. alkalommal megrendezett 100 jászol című nemzetközi kiállításra. A magyar betlehemek bemutatkozásának megszervezésére a felkérést a Vatikáni Nagykövetségtől az Alapítvány kapta. A hazai alkotások sikere és a kiállítás megnyitóján részt vett alkotók lelkes beszámolója inspirálta az Alapítványt, hogy itthon is rendezzen e témában kiállítást.

Az első tárlat előkészítése során kerültek kapcsolatba a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplommal, Brückner Ákos Előd ciszterci atyával. Az 1940-es években egy másik ciszterci szerzetes professzor, dr. Schwartz Elemér kezdeményezett utoljára hazánkban betlehem-építő mozgalmat. Így a Betlehemi jászol címmel 1994 óta évente megrendezett kiállítások ennek a hagyománynak a felújítását, ápolását, továbbvitelét is jelentik.

A kiállításra kerülő munkák természetes  alapanyagok (többek között fa, agyag, csuhé, szalma, gyékény, vessző, termények, textil, bőr, papír, fémek, üveg, kő, mézeskalács) felhasználásával, különböző technikák (pl. faragás, kerámia-formázás, csuhé-, szalma- és vesszőfonás, szövés, hímzés, foltvarrás, nemezelés, batikolás, faintarzia-készítés, tűzzománcozás, ikon- és  olajfestés, gravírozás, hajtogatás stb.) alkalmazásával készülnek.

A pályázatokra a különböző művészeti ágak képviselői: művészi kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, amatőrök egyaránt jelentkeznek, és a kiállítók között minden évben megtalálhatók a határon túli magyar alkotók is. A pályázók között hivatásos alkotók, Népi Iparművészek, A Népművészet Mestere címmel rendelkező kézművesek; az amatőrök között óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok, fogyatékkal élő emberek, nyugdíjasok és olyan új alkotók is bemutatkoznak, akik a felhívást olvasva kezdtek betlehem-készítésbe. A pályázat résztvevőinek száma minden évben kétszáz körül mozog.

A pályázati anyagot a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia képviselőiből álló zsűri válogatja és minősíti, az ő javaslatuk alapján kerülnek díjazásra a legszebb, legötletesebb pályamunkák.

A kiállítás anyagáról az Alapítvány 2002 óta minden évben háromnyelvű színes fotóalbumot jelentet meg.

meghivo_online

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »