Ajka legdinamikusabban fejlődő városrészében alig másfél év alatt építették fel a katolikus óvodát.

Az 1200 négyzetméter alapterületű létesítményben négy, galériás csoportszoba, torna és orvosi helyiségek, valamint melegítő konyha is helyet kapott. A teljesen felszerelt új intézmény a szintén egyházi fenntartású Szent István Király Általános Iskola részeként teljes létszámmal, 100 kisgyermekkel kezdte el az idei nevelési évet. Több mint 40 éve ezen a településrészen nincsen óvodás a közösség szempontjából, a jövő generációja szempontjából nagyon fontos, hogy a fiatal generációt ide tudjuk vonzani, és megtartsuk, tudjuk tartani ezen a településrészen. Ezért tartom fontosnak azt, hogy az iskola mellett immáron egy óvoda is létesülhetett.

– Az óvoda nem csak egy intézmény, hanem a jövő közössége – ezt mondta az avatón dr. Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter szerint az intézményben a jelen emberei és a jövő nemzedéke találkoznak, és az együttélés legfontosabb ismereteit adják át.

– Amelyek sokkal többet érnek minden más iskolában elsajátítható tananyagnál, amely többet ér a fizikatudásnál, a matematikatudásnál, vagy akár a történelemtudásnál, hiszen itt lehet elsajátítani azt, hogy hogyan lehet közösségben élni, hogyan lehet a másikkal a másik mellett élni a kölcsönös tisztelet alapján.

– 2010 óta Magyarországon családpolitikai fordulat indult el, amely nélkül 154 ezerrel kevesebb gyermek születhetett volna meg, ezt már Soltész Miklós mondta. Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, az egyházak is sokat tettek ezért a Veszprémi Főegyházmegye például jelenleg is négy óvodát épít és kettőt újít fel. Szólt arról is, szülők, pedagógusok és az egyház együttműködése kell a gyermekek nevelésénél.

– Ez nem megy, hogy csak a szülői háttérrel, de nem megy csak az óvodai, iskolai háttérrel. Nem megy csak az egyházi háttérrel, hanem ennek a háromnak az összefogásával tudunk olyan segítséget adni gyermekeinknek, akik azután később kikerülve az iskolából tudják a helyüket a világban. El tudják dönteni, mi a fontos és mi nem. Mi a jó és mi a rossz? Meg tudják különböztetni egymástól.

– Az intézmények egyre inkább olyan otthonná válnak, ahol biztonságban, világos értékrend alapján Krisztust ismerve tudnak növekedni a gyermekek, erről pedig már Dr. Udvardy György veszprémi érsek szólt.

– Ez a hagyományos elnevezés az óvoda kifejezi, de csak részben mi az, ami itt történik, hiszen nemcsak óvni szeretnénk a gyermekeinket, hanem úgy segíteni fölvértezni gondolkodással, életvitellel, egymásra figyeléssel, olyan tapasztalattal, ami képessé teszi őket arra, hogy a jóért küzdeni is tudjanak.

– Az ünnepség részeként a főpásztor megszentelte az új épületegyüttest, és áldást kért a gyermekekre, valamint a jelenlévőkre is. Az eseményen átadták a katolikus iskola Szent István-díját, amit minden évben az vehet át, aki kiemelkedő munkával segítette az intézményt, idén a főegyházmegye érseke érdemelte ki az elismerést.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »