5 éve nyitott egyHáz

2016.11.05., Hírek rovat

2011. október 29-én nyitotta meg kapuit a felújított Bíró-Giczey házban, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ. A régi madaras-ház új nevét Szalézi Szent Ferenc tiszteletére választotta dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. Az évforduló alkalmából az intézmény rendhagyó, egy egész hétvégét egybefogó programsorozattal készült, gondolva a gyermekekre és felnőttekre egyaránt. Az ünnepsorozat október 29-én a Szent Mihály Bazilikában hálaadó szentmisével kezdődött, melyet Márfi Gyula érsek mutatott be a megjelent paptestvérekkel közösen.
A főpásztor homíliáját hálaadással kezdte az intézmény létrejöttéért, eredményeiért, melyeket az öt év alatt elért. A Szentírásból idézett hálaadó példákkal érzékeltetve ennek fontosságát és szépségét. Felhívta a hívek figyelmét arra is, hogy a hálaadás legyen mindig szívből jövő, sohasem rutinszerű! Hála az életért, köszönet a felkelő napért, a természet szépségéért. Kérte a többi érsekségi intézmény vezetőit és dolgozóit arra, hogy munkájukat továbbra is az a testvéri érzület járja át, amely eddigi munkájukat jellemezte. Hisz „egy csapatban focizunk, Isten dicsőségét és felebarátaink javát szolgáljuk.”
A szentmise után Pálfalviné Ősze Judit igazgató köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően dr. Mail József gazdasági helynök, a Szaléziánum főigazgatója mondott köszöntő beszédet melyben visszaemlékezett a Szaléziánum létrejöttének és pályafutásának kezdeteire. A 2004-ben kárpótlásként visszakerült épületet a Veszprémi Érsekség eredetileg könyvtár és levéltári részlegnek szánta. Később merült fel az igény egy új turisztikai központ létesítésére. Egy ”nyitott házra”, mely bemutatja az Egyházat, működését, helyet ad konferenciáknak és más kulturális eseményeknek. 2009-2011 között történt az a felújítási, régészeti, restaurálási munkafolyamat, melynek befejeztével megnyitotta kapuit a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ. Veszprém Város nevében Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket és további szívből jövő sikereket kívánt a Szaléziánumnak és dolgozóinak.
A szombat délutáni órák és a vasárnap is vidám hangulatban telt. A gyermekeket Márton napi kézműves foglalkozások, szombaton Rudi bohóc gyermekműsora és Búzás Csaba interaktív zenei műsora várta. Vasárnap a Palánta Bábmisszió eladásában: A szeretetre vágyó süni című előadást nézhették végig a gyerekek, egész napos kézműves foglalkozásokkal körítve. A felnőttek ingyenes városnéző sétán vehettek részt – a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. jóvoltából – amely után Szent Márton és Padányi Biró Márton püspökök nyomába eredhettek. A tematikus tárlatvezetések keretein belül az érdeklődők megismerkedhettek a hétköznapok angyalaival, „Mindennapi angyalaink” címmel.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »