Veszprém város első gyermek néptáncegyüttese volt az 1972-ben alakult Szilágyi Táncegyüttes. Az 50 éves jubileumot két teltházas gálaműsorral és egy hatalmas tortával ünnepelték a hétvégén a Veszprém Agórában. 

A műsoron valamennyi korosztály, sőt régi táncosok is felléptek. A Szilágyi Táncegyüttesben jelenleg mintegy 260 gyerek táncol, az iskola egyik fő vonzereje a magas színvonalú néptánc oktatás. Erdélyi, felvidéki és bakonyi táncokkal készült a fél évszázados jubileum megünneplésére a Szilágyi Táncegyüttes.

Műsorukra a hétvégén kétszer is megtelt a Veszprém Agóra Színház terme. Bakonyi játékok, jobbágytelki, buzai, domaházi és mezőségi táncok is helyet kaptak a műsorban. A gálán valamennyi korosztály bemutatkozott, színpadra álltak a legkisebbek, de a ma már felnőtt, régi szilágyisok is készültek több koreográfiával. A táncegyüttes 2005 szeptemberétől alapfokú művészeti iskolaként működik. Nyolc csoportban foglalkoznak a gyerekekkel.

1972-ben kezdődött a Szilágyi Táncegyüttes története. Kiss Jánosné Joli néni vezetésével indult néptánc szakkör az iskolában.

A 80-as évek közepén Molnárné Tóth Erzsébet vette át a csoport irányítását, a Szilágyi Táncegyüttes vezetője 1987 óta Nagy Marianna, pedagógusok és koreográfusok: Hajdu Viktória, Vastag Richárd, Vetzl-Szerencsi Noémi.

A néptáncegyüttes mára már olyannyira elismert, hogy nagyon sokan eleve ezért íratják be gyerekeiket az iskolába és különösen nagy az érdeklődés az alsó tagozatban. Látják a szülők, hogy ennek micsoda haszna, hozadéka van, hiszen olyan közösségek és olyan mozgáskultúrájú gyerekek kerülnek ki tőlük, akik örök életükben vinni fogják magukkal ezt a tudást, még akkor is, ha nem lesznek profi táncosok.

Az elmúlt 50 évben számos díjjal ismerték el a Szilágyi Táncegyüttes munkáját. Ezekről is megemlékezett köszöntőjében az intézmény igazgatója Eveli Péter. Pro Meritis, Pro Civitate és Pro Comitatu, valamint legutóbb idén tavasszal a város Gizella-díját vehették át. Hatalmas örökség ez, és amit nekünk üzen, hogy ebben a néptánc kultúrában összeér a múlt, a jelen és a jövő.

Az ünnepség végén Udvardy György érsek atya köszöntötte a táncegyüttest, majd áldásban részesítette a jelenlévőket.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »