A veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya 2012-14 között a Berzsenyi Dániel Főiskola Zenei Tanszékének vezetője Vinczeffy Adrienne volt.

Veszprémben, Gizella királyné városában egy árpád-házi szentekről szóló műsort állított össze, melyben a következő szentekről emlékezett meg: Szent István, Szent Imre, Szent Gellért, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit. Gizella királynéról még nem született zenei alkotás, csak vers. Vinczeffy Adrienne Daróci Bárdos Tamáshoz fordult, hogy írjon egy Gizella-éneket. Erre a felkérésre készült az Ének Gizella Királynéról című mű, amit Kozma László versére írt Daróci Bárdos Tamás Erkel-díjas zeneszerző.

Ugyanekkor készült szintén Vinczeffy Adrienne felkérésére a Kinga, Szandec úrnője című kompozíció is, amit Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerző írt. A szentekről szóló összeállítást 2013 április 30-án vették fel lemezre, melynek címe: Árpádházi Szentek Dicsérete.

Az Ének Gizella Királynéról ősbemutatója a Gizella Napok – 2013. május 11. – keretében megtartott: Árpádházi Szentek Köszöntése című koncerten volt. A művet a Liszt Ferenc Kórustársaság adta elő, Tóth Tihamérné mondta a mű közben elhangzó verset, vezényelt: Vinczeffy Adrienne.

A mű további bemutatói:

– 2013. Augusztus 20-ai városi ünnepségen

– 2013. szeptember 12-én – Ars Sacra Fesztivál – Templomok éjszakája keretében Szentek a magyar történelemben című műsorában, a Szent Mihály Bazilikában. Ez alkalommal az énekekhez vetítés is társult.

– 2018 október 1 – én a Zene Világnapjára rendezett Veszprém Városi Kórustalálkozón a művet közös műként adták elő a résztvevő kórusok Erdélyi Ágens a Veszprém Város Vegyeskarának karnagya irányításával.

– A kórusművet 2022. május 7 – én a Gizella napok alkalmával a szabadtéri érseki szentmise gyülekező énekeként 5 egyházi kórus szólaltatta meg.

A most hallható felvételen a Padányi Katolikus Iskola középiskolás kórusa énekli a művet a Veszprémvölgyi apácák kolostorának romjai között. Vezényel Zsilinszky Cecília, orgonán közreműködik Erdélyi Ágnes.

 

A mű szövege Kozma László verse

 Veszprém városában Gizella királyné

Szíve dobbanása rebbenő madáré.

Templom palástba hímzi arany álmát,

Boldog Magyarország fényes ragyogását.

 

Hallgasd meg kérését, ki messziről tét meg.

Hazajöttem ide, óvjad ezt a népet.

Ne hagyja el béke, bőség és szerencse,

Jövő dicsőségre a fiam vezesse.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »