Zánkán a Marossszéky család jóvoltából villájuk alsó szintje 55 évig volt misézőhely. A zánkai katolikusok, az önkormányzat, a nyaraló hívek valamint a családtagok hálából egy emléktáblát állítottak, amit ünnepség keretében lepleztek le és Szakáts Péter plébános áldott meg.

Az ünnepségre 2022. augusztus 13-án szombaton került sor, amin köszöntőt mondott Szuhaj EszterMarosszékyné Csósza Mária, Szakáts Péter plébános,  Németh Szabolcs evangélikus lelkész, Varga Zoltán alpolgármester. Az emléktábla megáldását Dr. Udvardy György érsek atya levélben köszöntötte, amit Szakáts Péter atya olvasott fel.

Megismertem a Marosszéky-Ziegler házban egykor kialakított kápolna történetét, és a Veszprémi Főegyházmegye érsekeként hálás és imádságos szeretettel emlékezem meg a Marosszéky-Ziegler házaspárról, akiknek jóvoltából katolikus templom hiányában, a saját házukban kialakított kápolna révén 55 éven át a katolikus élet élő és intenzív lehetett Zánkán az új katolikus templom elkészültéig is. Tiszteletre és az utódok hálás emlékezetére méltó az a II. Vatikáni Zsinat ökumenizmusról szóló tanítását időben jóval megelőző szemlélet és cselekvésmód, amellyel ez az evangélikus-katolikus vallású házaspár bár különböző felekezetek tagjaként, mély Krisztusi elköteleződéssel és nagy szeretettel párosult hatékonysággal segítette a vallásos élet megmaradását és kibontakozását Zánkán.

A levél elhangzása után került sor a tábla leleplezésére, melyet Marosszéky Borbála, Máté, Péter végzett, majd plébános atya Szent János evangéliumának 10. fejezetéből olvasott fel részletet, amiről elmondta, hogy Szent János a jó pásztorról beszél, és ez a kis kápolna is a jó pásztor képét hordta. A jó pásztornak volt szentelve, ugyanúgy, ahogy a templom is. Ritka a templom titulusok között, hogy a jó pásztor nevét Jézusnak, ami egyetlen örök pásztorunknak a nevét hordja, és a védelme alatt áll. Jézus az, aki a pásztorunk, és itt Ő, mint jó pásztor nyilatkozik meg, szeretné a lelkünket zöldellő legelőkre vezetni és felüdíteni, ahogy a zsoltáros is mondja. Azt is szeretné, ha egy akol lenne és egy pásztor. Ez a ház egy kicsit ennek is a megvalósítója, amikor evangélikus testvérek segítették azt, hogy a katolikusok misére tudjanak járni. Több mint ötven éven keresztül működött itt a szentmise. És ez egy nagyon szép példája annak, hogy a felekezetek igyekeznek közeledni egymáshoz, és reményeink szerint Jézus segítségével valóban az egység és a szeretet növekszik.

A folyamatosan megújuló Zánka minta példája lehetne a működő ökumenizmusnak, ugyanis a településen aktív egyházi életet tart fent mind a három felekezet, egymást segítik, együtt ünnepelnek.

Valamikor a késő középkorban plébániahely volt Zánka. Plébánosához tartozott Szepezd és Monoszló is. Az oszmán hódoltság idejében Zánkát feldúlták a portyázó csapatok, a templom elpusztult, a lakosság plébánosával együtt elhagyta a helyet. Csak 1736ban települt újra Zánka
puszta, de protestánsokkal, akik aztán 1786ban császári engedéllyel helyreállították maguknak a pusztatemplomot. Így maradt a későbbiekben betelepült gyér számú katolikusság templom nélkül. évek 1920-1930-as évek voltak a zánkai katolikus gyülekezet újjászerveződésének hőskora – de hát még egy kápolnájuk sem volt, a Budai Jánoséknál a szobát már negyedik alkalommal kinőtték, ekkor Marosszéky- Ziegler Emil (1874-1968) tábornok úrék úgy döntöttek, hogy a villájuk egyik földszinti, külön bejáratú helyiségét átadják egyházi célokra. A tábornok protestáns volt ugyan, de a felesége, az örmény származású Gubody Paula (1882-1974), katolikus, nagyon vallásos asszony. Ő, mint a Szociális Misszió Társulat kültag tanácsosa, élénken részt vett a katolikus mozgalomban. Szomorúan látta, hogy a maroknyi zánkai katolikus hívő milyen
elhagyatott, hogy a nagy ünnepek előtt a kilenc filiával bíró plébános egy döngölt padlós parasztszobában gyóntat, a katolikus gyermekeket a református lelkész kereszteli stb., és ekkor elhatározta, hogy ezen segíteni fog.

A Marosszéky házban lévő kápolnát 1930. augusztus 23-án dr. Rott Nándor püspök áldotta meg, az idő közben megépült zánkai templomot pedig 1986. augusztus 10-én szentelte fel dr. Szendi József érsek. 

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »