Márfi Gyula veszprémi érsek, Babusa János szobrászművész, és a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola kapott idén Mindszenty-emlékérmet a Parlamentben.

A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át november 6-án az Országházban.

Márfi Gyula veszprémi érsek több évtizedes papi és főpásztori szolgálatáért, a fiatalok hitoktatásáért, a magyar családokért és az ifjúságért végzett fáradhatatlan, áldozatos munkájáért kapta meg az elismerést. Lezsák Sándor laudációjában a főpásztor életútjának jelentősebb állomásait felelevenítve úgy fogalmazott, Márfi Gyula érseki jelszava a szeretet, és ennek a szeretetnek az “áramköre” érződik mind a mai napig. Mint mondta, Márfi Gyula érsek életútja bizonyítja, hogy a megfelelő családi környezet, szeretet és tanulni vágyás esetén egy kis faluból is lehet egy országosan elismert tisztségbe emelkedni.

Lezsák Sándor kiemelte, az érsek folyamatosan gondozza elődje, Mindszenty bíboros emlékét, gyakran vesz részt az esztergomi Mindszenty-zarándoklatokon. Márfi Gyula számos hittudományi mű szerzője, karitatív mozgalmat segítő és börtönpasztorációs munkájáról, sportszeretetéről is meg kell emlékezni – mondta az Országgyűlés alelnöke.

Babusa János szobrászművész Szent II. János Pál pápa, Mindszenty József bíboros és más igaz magyarok emlékének méltó szobrokban történő megformálásáért kapta meg az elismerést. A Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola a tevékeny szeretetre épülő, és a gyerekek teljes kibontakozását elősegítő nevelő tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Az emlékérmek átadása előtt az ünnepség résztvevői megkoszorúzták az egykori bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját az Országházban.

 

Screenshot_2018-11-08 Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben
Screenshot_2018-11-08 Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben2
Screenshot_2018-11-08 Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben3
Screenshot_2018-11-08 Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben4
Screenshot_2018-11-08 Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben5
Screenshot_2018-11-08 Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben6

Fotó: Magyar Kurír

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »