Február 22-e fontos nap a világ cserkészeinek életében, 1857-ben ugyanis ezen a napon született Lord Robert Baden-Powell (Bi-Pi), a cserkészet alapítója. Érdekesség, hogy felesége, Olave szintén e napon született, aki férje munkáját segítve a leánycserkészetet szervezte meg. Ez a nap az ún. Emlékezés Napja (Thinking Day), mikor a cserkészek közössége megemlékezik Bi-Pi célkitűzéseiről, nagy álmáról, magukba és egymásra tekintenek, valamint a környezetükben végzendő feladataikra.

Bár sokan a lánycserkészek ünnepeként ismerik, természetesen a fiúcserkészek ugyanúgy ünnepükként tartják számon – jogosan. Ekkor üdvözleteket, kisebb ajándékokat küldenek egymásnak. Sőt! Az évek során a szép megemlékezésből nemes céltól vezérelt hagyomány fejlődött ki. Cserkészek tömegei gyűjtik össze erőiket egy-egy nemes céltól vezérelve különféle tevékenységekkel és rendezvények szervezésével, elsősorban olyan projektek, tervek, rendezvények támogatását és megsegítését tűzte ki, mely elősegíti a cserkészet fejlődését azokon a helyeken, ahol arra nagy szükség van.

Az idei évben a veszprémi IV. Károly cserkészcsapat tagjai úgy gondolták, hogy ezt a Magyarországon kevéssé számon tartott cserkész ünnepet meghonosítják a csapatuk programjai között. Nem csak tortával ünnepeltek, hanem a Szaléziánum vetítő termében, rendhagyó módon tanulták a cserkészet történelmet és csapatuk és azok őrseink történetét is. Azonban nem teljes az ünneplés, ha nincsenek vendégek, ezért meghívták a szintén veszprémi Bátorkeszi István cserkészcsapat tagjait és velük együtt ünnepelték meg ezt a napot.

A két csapat együtt emlékezett meg a Baden-Powell házaspárról, életükről és tevékenységükről. Együtt tették színessé ezt a napot, Bi-Pi és Olave és a csapatok fotóval, filmmel és beszámolókkal. Hiszen az elődök és a mai cserkészek együttes közreműködésével, munkájával születhetett meg ez a nagyszerű lehetőség, a cserkészet, amely ma a világ legnagyobb ifjúsági szervezetévé fejlődött.

[simpleviewer gallery_id=”202″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »