A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott dr. Márfi Gyula érsek, aki örömét fejezte ki, hogy a szalézi rend történetét bemutató kiállítást immár Veszprémben is láthatja a közönség. Majd a Szaléziánum névválasztásának történetéről beszélt. Elmondta, hogy azért nem egy veszprémi szentről nevezték el a turisztikai központot, mert egy olyan példaképről szerették volna elnevezni az intézményt, aki az egész világon ismert. Elmesélte, hogy már gyerekkorában szülőfalujában is találkozott szalézi szerzetesekkel. Később pedig a Szombathelyen találkozott olyan káderekkel, akik a kommunista párt tagjai voltak, de még ők is igen nagy tisztelettel beszéltek a szalézi szerzetesekről. Ezek az élmények nagyon meghatározóak voltak érsek atya életében. Most pedig ezzel a kiállítással is Don Bosco ereklyéjének a fogadására készülünk.
dr. Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes a szalézi rend története kapcsán felhívta a figyelmet egy mai problémára, miszerint családok bomlanak fel, gyerekek maradnak szülők nélkül. A kormányzati politika egész tárházát felhasználhatja, hogy megakadályozza ezt a jelenséget, de mégis a szaléziak nevelési módszere a legsikeresebb válasz erre a problémára, család helyett családot, szeretetet adnak a gyerekeknek.
P. Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök elmondta, hogy a centenáriumi év megünneplésével az volt cél, hogy a nagyközönséggel is megismertessék a rend tevékenységét. Hátha a szalézi jókedv és vidámság másokra is kihat és ezzel sikerül az életüket kicsit szebbé reménytelibbé tenni. Több, mint 40 évig próbálták a szaléziakat visszaszorítani a sekrestyébe, most pedig igyekeznek a modern kor kihívásainak megfelelni. Felidézett egy arab közmondást, mely szerint, ha valaki oázist talál a sivatagban és nem adja tovább, az gyilkos. Azt szokta mondani a rendtársainak, hogy ha számukra a szalézi lelkiség a forrás, amely feltölti őket, amely erőt ad nekik, akkor ezt másoknak is tovább kell adni. Azok, akik megnézik “A jókedv rendje szaléziak” -című kiállítás talán egy kicsivel közelebb kerülnek a szalézi életszemlélethez.
A kiállítás megnyitásán közreműködött a Szilágyi Keresztény Általános Iskola Harang Együttese. Vezényelt Albertné Balogh Márta.

[simpleviewer gallery_id=”256″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »