“A szeretet folytonosan kész segíteni.” (Prohászka Ottokár) – És Ön?

“Megesett rajtuk a szíve…” (Mk 6,34) címmel rendezték meg a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ legújabb kiállítását, amely a Katolikus Karitász 85 évvel ezelőtti megalakulására és a 25 éve történt újraalakulására emlékezik.

A tárlatot április 2-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapja előtti szombaton délelőtt nyitották meg a Szent Mihály Bazilikában.

“Amikor átlépünk a Szent Kapun, bízzuk rá magunkat Krisztus kegyelmére, amely képes megváltoztatni életünket!” a Szentatya tegnapi Twitter-üzenetével köszöntötte a Szent Kapun át érkezett megjelenteket a megnyitón Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója.

Legyünk bizalommal az Úr Jézus iránt! – idézte Ferenc pápát köszöntőjében Nagy Károly c. apát, kanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Irgalmasság Szentévének pontosan az a célja, hogy visszatérjünk az Istenhez, az Atyához. Reményét fejezte ki, hogy a Szaléziánum kiállítása minél több embert tud majd az irgalmasság útjára elvezetni.

Köszöntő beszédében Márfi Gyula érsek az irgalmas szeretetről beszélt. Az irgalmasság testi cselekedeteit az Úr Jézus említi a Máté evangéliumában olvasható beszédében: “Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba az országot, amely nektek készült a világ teremtése óta. Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen voltam és felöltöztettetek, beteg voltam és meglátogattatok, fogságban voltam és eljöttetek hozzám.”  Beszélt az irgalmasság lelki cselekedeteiről is.  Hangsúlyozta, hogy az ellenünk vétkezőknek megbocsátani a világ számos népénél nem elfogadott még ma sem. Nekünk keresztényeknek Jézus tanítás a követendő: “Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek…Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes! “

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke az Egyház szociális gondoskodásban betöltött szerepéről beszélt. A Katolikus Karitász megalakulásával a jó szándékú emberek önkéntes segítő munkája hatékonyabbá vált. Általuk az önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete jut el a támogatott emberekhez – mondta az elnök.

A kiállítást Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke nyitotta meg. “Egy csepp szeretet több, mint egy óceán tele akarattal és értelemmel, de szeretet nélkül” – idézte Pascal gondolatát, amely szavaknak ma is érvényük van. Teljesítményorientált társadalomban élünk, és ez társadalom előnyben részesíti az autonóm embert, aki a maga erejével rendezi a dolgait és megvalósítja a maga akaratát. Aki segíteni akar annak kiüresedetté kell válnia, önmagát teljesen háttérbe kell helyezni. Aki segítségre szoruló embertársának rendelkezésére áll, az kilép valamiképpen önmagából. Krisztus is kiüresítette önmagát, így lépett a világba, hogy segítse az elesett Istentől elfordult, elszakadt embert – mondta a püspök. Felhívta a figyelmet arra, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy a karitász munka által építsük Isten országát, gyarapítsuk Krisztus egyházát. Ebben a munkában, elköteleződésben segít a Szaléziánum  kiállítása.

A kiállítást Zagyva Richárd a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese és B. Varga Judit történész-muzeológus, a kiállítás rendezője mutatta be.

A megnyitón közreműködött a Szilágyi Harangegyüttes, Albertné Balogh Márta vezényletével és a Padányi Katolikus Iskola diákjai Zsilinszky Cecília vezényletével.

A kiállításon olyan különleges tárgyakat és dokumentumokat láthatnak eredetiben és nemesmásolatban az érdeklődök, melyek a magyar karitász hőskorának lenyomatai, s amelyek ez alkalomból kerülnek először nyilvánosságra. Az esztergomi Prímási Levéltárban és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött relikviák mellett a Karitász Országos Központjában összegyűjtött emlékek is bemutatásra kerülnek látványos, interaktív és informatív, a látogatót „megdolgoztató” technikákkal, egyedi kivitelezési megoldásokkal.

Tudunk-e olyan irgalmasok lenni, mint az Atya? Szeretetünk emberi jóságból fakad, vagy Isten irgalmasságát jeleníti meg? Ezeken a kérdéseken is elmélkedhetünk a „…Megesett rajtuk a szíve” című kiállítás üzenetének befogadásakor.

A tárlat nyár végéig tekinthető meg a veszprémi várban található Szaléziánumban.

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »