Korzenszky Richárd tihanyi perjel és közvetlen munkatársa, Kovács Tibor István fotóiból nyílt kiállítás Veszprémben, a Szaléziánumban. Az idei év első kiállítása – mely február 13.  és március 20. között lesz látható – a szerzetesek nemrégiben lezárult tematikus évéhez kapcsolódik, és a szerzetesek életét kívánja bemutatni a két alkotó objektívén keresztül. A kiállított képek elsősorban a tihanyi apátság szerzetesközösségének tagjai, és a velük kapcsolatban álló szerzetesek életébe kínálnak betekintést.

A tihanyi bencés iskola növendékeinek előadását követően Márfi Gyula, veszprémi érsek köszöntőbeszédében örömét fejezte ki a képeken fellelt ismerős arcok iránt, majd hálát adott az egyházmegyében jelenlévő szerzetesrendek gyümölcsöző jelenlétéért. Beszélt arról, hogy a fényképezés több mint egy mesterség.  Művészet, melyben a pillanat elkapása által több kerül a képre az egyénnél és az adott pillanat történéseinél, azon az ember élete, egyénisége rajzolódik ki. Gondolatai zárásaként a főpásztor emberi, vallási és esztétikai élményt kívánt a kiállítás megtekintői számára.

A kiállítást Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, Korzenszky Richárd unokaöccse nyitotta meg.  Egy Rónay György versidézettel szemléltette perjel atya és Tibor közötti bensőséges baráti, atyai, mester-tanítvány kapcsolatot. Felidézte  Ferenc pápa célkitűzéseit, aki a szándékai szerint 2014. november 30. és 2016. február 2-a közötti időszakot a “Megszentelt élet évének” nevezte ki. A Szentatya fő célként hálaadásra szólította fel a szerzeteseket és szerzetesnőket a saját múltjukért, hogy azok gyümölcsei által élővé tegyék saját identitásukat. Második célként tűzte ki számukra, hogy a jelent szenvedéllyel éljék meg. Harmadik célkitűzés a jövő átölelése reménységgel. A világi hívőket pedig arra hívta meg, hogy közösen szolgáljanak és ünnepeljenek szerzetestestvéreikkel. Ez a kiállítás is egy ilyen ünnep, ahol lehetőség nyílik osztozni a megszentelt élet eszményeiben, küldetéseiben és feladataiban.  A két alkotó azonos indíttatásból, ugyanakkor más-más szemüvegen keresztül kínál betekintést a 21. századi, élő egyházba. A képek által elmesélik nekünk, hogyan valósították meg a Szentatya által kért feladatokat. Lehetőséget kínálnak a lelassulásra, szemlélődésre. Megmutatják milyen sokszínű, tökéletes a minket körülölelő világ, segítenek felfedezni benne a Teremtő jelenlétét. A fotókon megjelenő mosoly és derű mögött megláthatjuk, hogy van Valaki, akire rábízhatjuk az életünket.

Zárógondolataiban dr. Korzenszky Richárd köszönetet mondott a kiállításért. Mint mondta többszörös meglepe-tésben van része. Nem gondolta, hogy a szerzetességet bemutató több száz képéből valaha kiállítás lesz, és az éppen Tiborral közös kiállításként, valamint hogy unokaöccse fogja azt megnyitni. Beszélt arról, hogy mi a szerzetes. A szerzetes tulajdonképpen kincskereső. Mindnyájan kincskeresők vagyunk, de az a Kincs mindenkinek a szívében jelen van. Mindenkiben jelen van az Isten. Perjel atya mindenkinek azt kívánta, hogy “találkozzon önmagával, és azzal az Istennel, aki őt életre hívta, és azt akarja, hogy neki is élete legyen”.

A kiállítás kísérőrendezvényeként a Megszentelt élet évére meghirdetett “Rendben lenni – képek szerzetesekről” című fotópályázat díjnyertes alkotásaiból március 13-ig válogatást tekinthetnek meg a Szaléziánum árkádos folyosóján, melyen Kovács Tibor István : Virrasztás című fotója is látható, mondta el a megnyitón Pálfalviné Ősze Judit, az intézmény igazgatónője. A kiállítást B. dr. Varga Judit rendezte.

tihany3 tihany4 tihany6  tihany9 tihany1 tihany2 tihany11

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »