Isten-szőtte szőnyeg címmel rendeztek festménykiállítást a Szaléziánumban. A tárlaton, melynek megnyitóját január 27-én tartották S. Hatházi Sára festőművész képeit tekinthetik meg az érdeklődők.

A megnyitón Pálfalviné Ősze Judit igazgató köszöntötte a megjelenteket a Szaléziánum idei első kiállításmegnyitóján. Hangsúlyozta, hogy mindig öröm számunkra, ha helybeli művészeknek adhatunk teret.

A kiállítást Tornavölgyi Krisztián plébános, az Egyházművészeti Bizottság tagja nyitotta meg.  A művészet képes arra, hogy kifejezze és láthatóvá tegye az embernek a láthatón túli dolgok felfedezésére, a végtelen megismerésére irányuló vágyát. Mint a végtelenre, a szépségre, az igazságra nyíló kapu átvezet a megszokott, mindennapi dolgok határain- idézte XVI. Benedek pápát, aki a művészet szépségeivel sokat foglalkozik írásaiban. Amikor mi egy szép szoborban, festményben vagy építészeti alkotásban gyönyörködünk és elér a lelkünkig, akkor valóban a végtelenre a szépre és az igazságra nyíló kapu számunkra a művészet.

S. Hatházi Sára tanárnő kirándulások alkalmával csodálkozott rá a Balaton-felvidék templom- és kolostor romjaira, innen jött az ötlet, hogy ezeket megfesse. A tájképek és épületábrázolások mellett művészetének különleges alkotásai a selyemre festett képek. Több képén impresszionista hatásokat figyelhetünk meg, a pillanatnyi benyomás, amely megragadja az alkotót tükröződik a festményeken. Ebben a világban, ahol jó és rossz együtt van. Ahol az erények és az erkölcsi jó tulajdonságok ott vannak a hibáink, a bűneink megerősítésként hat az a sok szépség, ami körülvesz minket. A természet szépségei és az erről készült művészi alkotások is ilyenek, melyek kell, hogy felemeljenek minket mindennek Alkotójához – hangsúlyozta Krisztián atya.

A megnyitón közreműködött Zsilinszky Cecília a Szent Mihály Bazilika kántora, aki a kiállításnak címadó Reményik Sándor A szőnyeg visszája versét szavalta el, valamint a Padányi Katolikus Iskola diákjai.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »