Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi születés templomában égő láng lett.  Békelángot minden évben repülővel viszik Bécsbe, majd ott „szétosztják”: több, kisebb fáklyát gyújtanak meg. Veszprémbe is megérkezett a Betlehemi Békeláng. A különleges karácsonyi szimbólumot Jézus születésének emlékére idén is az izraeli városban gyújtották meg, majd ezt követően Bécsbe vitték, ahonnan több európai ország küldöttei vihették haza otthonukba. Veszprémbe a IV. Károly cserkészcsapat tagjai hozták el Bécsből a lángot. A Szent Mihály Bazilikában vasárnap ünnepi szentmise keretében Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek vette át a lángot a cserkészek képviselőitől, majd meggyújtotta vele az adventi koszorún a harmadik gyertyát.

A Betlehemi Békelángot Veszprémben a templomokból illetve a Szaléziánumból (Vár u. 31.) vihetik haza az érdeklődők, hogy elvigyék otthonaikba és ott karácsonyig folyamatosan égjen ott is szétáradjon a béke fénye. Az otthonokban égő betlehemi láng imádságra hívó jelenléte összeköti a családokat a világ különböző pontjain és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot a békét is az emberektől az emberekig kell továbbítani. Az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és a szeretet jele ez a  láng.

Este pedig a Cosmos-trio adott adventi koncertet a Ferences templomban.

A nap folyamán több kézműves foglalkozás várt kicsiket és nagyokat. A Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda szervezésében Luca-napi játszóház, valamint a Szaléziánumban kézműves foglalkozásokat tartottak. A program résztvevői az első hétvégén karácsonyi díszeket készíthetnek, a második hétvégén Téli tájat festhettek, a harmadik alkalommal pedig mécsesfestési technikákkal ismerkedhetnek meg.

 [simpleviewer gallery_id=”160″]
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »