Szita Bánk bencés szerzetes volt a vendége a Nyitott szívvel Isten tenyerén című katolikus előadássorozat decemberi összejövetelén, melyet a Szent Benedek Plébánián tartottak december 14-én.
Szita Bánk a Galla család meghívására érkezett Pápára a keresztény előadásra, hiszen a Galla család gyermekének, Galla Zsoltnak volt az osztályfőnöke. Mint mondta, örömmel vállalta a felkérést, ám nem igazán szokott előadásokat tartani, hiszen a bencések alapelve az, hogy inkább az ő közösségükhöz látogassanak el az érdeklődők, Pannonhalmára.
-Advent egy bencés számára is ugyanazt jelenti, mint egy világi ember számára, azonban a bencések annyiban élhetik meg másként, hogy a liturgiában többet foglalkozunk a Szentírás szövegeivel, amelyek jobban kibontják az advent tartalmát – mondta Szita Bánk.
Advent a világosságról és a vágyakozásról szól.  Az advent az egyházi év része, Jézus születésének az ünneplésére való előkészület. Miközben december 25. felé haladva egyre hosszabbak az éjszakák, aközben mi egyre több gyertyát gyújtunk meg az adventi koszorún, egyre jobban haladunk Krisztusnak, a világ világosságának a születése felé. A várakozás és vágyakozás, Jézus már megszületett több ezer évvel ezelőtt, de milyen jó minden évben négy hetet szánni arra, hogy várjuk az ő születésének ünnepét december 25-én – emelte ki Szita Bánk.
A Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadássorozat 2017. január 11-én folytatódik, amikor is Moser Erika tart előadást a Salvator Rendről.

Babos Petra

Forrás: http://www.papa-ma.hu/

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »