Rendkívüli körülmények között, de 2021-ben is megrendezésre kerülhetett a Veszprémi Főegyházmegye hagyományos Gizella-napi zarándoklata. Ebben az esztendőben már 25 éve annak, hogy Boldog Gizella karcsontereklyéje ünnepélyesen kiállításra került a szentmise alatt, hiszen 1996-ban érkezett a Passau-i Püspökség ajándékaként a Veszprémi Főegyházmegyébe.

Május 8-án, szombaton délelőtt a Szentháromság téren az érseki palota erkélye alatt mutatott be szentmisét dr. Udvardy György veszprémi érsek a főegyházmegye papságának jelenlevő tagjaival – köztük dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsekkel. Az ünnepi szentmise szónoka Barsi Balázs OFM, a sümegi ferences kegytemplom templomigazgatója volt. A szentmise keretében több jubileumról is megemlékezett a főpásztor, hiszen 25 éve érkezett Passauból Gizella királyné karcsont ereklyéje, 10 éve ezen az ünnepen indult útjára a veszprémi Mária rádió adása, valamint ugyanezekben a percekben zajlott Esztergomban a 30 éve újratemetett egykor veszprémi püspökként is szolgált Mindszenty hercegprímás emlékére a hagyományos zarándoklat, ahogy a máriagyüdi egyházmegyei zarándoklat is a Pécsi Egyházmegyében. Emellett köszönötte Veszprém városa által az idei esztendőben Gizella díjjal kitüntetetteket.

Barsi Balázs atya szentbeszéde kezdetén az elhangzott evangéliumi szakaszról elmélkedett, melyben Jézus két példabeszéde hangzott el a mennyek országáról, amely hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett. Amikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt és megvette. (Mt 13 44-46)

A szónok kiemelte, hogy az a végtelen nagy kincs, amit az utolsó vacsorán kaptunk, arról Jézus föltámadásakor derül ki, hogy az nem valami, hanem Valaki. Azt jelenti, hogy nem én találtam meg, hanem Ő talált rám. Az igazság szeretne birtokolni minket és a teljes szeretet, csak mi néha nem engedjük. Ha úgy tűnik, megtaláltam a kincset, akkor ez a példabeszéd meg azt üzeni, hogy nem igaz, akkor találtad meg, ha mindent eladsz érte. Ez volt Gizella. Otthagyta hazáját egy másik értékért: Istvánért. Egy új nép királynéja lett. Szívében hordozta az előbbi kincset is, a hazáját. Aztán születtek a gyermekek, az újabb értékek, majd sorban meghaltak. Még Imre is, végül István, miután felajánlotta a királyságot a Szűzanyának. Ezután hazament, monostorba vonult, és mindez benne élt. Aki az Úristenben él, az semmit sem hagy el. Az egy magasabb szinten éli meg mindezt.

Egy napon mi is át fogjuk élni Isten színe látásában. Abban a ragyogásban. Nem most éljük át. Hanem majd akkor, amikor Isten lesz minden a mindenben.

A szentmise végén Udvardy György érsek Barsi Balázs ferences atyának köszönte meg a 25 éves szolgálatot, amit a főegyházmegye területén végzett a sümegi ferences kegytemplomban, hiszen hamarosan új szolgálati helyen – érsek atya szülőfalujában, Szécsényben – folytatja majd szolgálatát.

Ezután került sor a szokások szerint a Szent Imre díjak, majd a Szent Imre oklevelek átadására, melyhez a díjazottakat Dékány Árpád Sixtus O.Cist, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága vezetője méltatta, a díjakat pedig György érsek adta át. Végezetül Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató a jövő héten születésnapját ünneplő főpásztort is köszöntötte, majd a szentmise ünnepélyes áldással zárult.

A szentmisét az EWTN katolikus televízió is élőben közvetítette, valamint visszanézhető a főegyházmegye Facebook oldalán és YouTube csatornáján.

A Szent Imre díjasok:

Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola

Ajka

Bakos Márton 8.a

 

Szent István Római Katolikus Általános Iskola

Pápa

Szabó Zsombor 8.a
Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola

Keszthely

Szabó-Kövi Kamilla 8.
Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola

Várpalota 

Besenyei Csilla 8.
Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola

Tapolca

Sabján Olivér 8.
Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Veszprém 

Simon Dorottya 8.b
Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium Technikum és ÁltalánosIskola

Veszprém

Szilágyi Barnabás 8.a

Csertán Zsófia 12.a

Szent Imre oklevelet kaptak

Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola

Ajka

 

Zarka Dominik 8.a

Szent István Római Katolikus Általános Iskola

 

Bagarus Petra

Paksi Nóra

Winhoffer Júlia

Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola

Keszthely

Gergály Réka Emese

Szabó Fruzsina

Kovács Barna

Karikó Zalán

Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola

Tapolca 

Bolla Anna

Kovács Áron

Németh-Bende Szabolcs

Szigeti Barnabás

Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Veszprém 

Kiss Róza 8.b
Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium Technikum és ÁltalánosIskola

Veszprém

Ködmön Lili Gréta 4.a

Major Pongrác András 4.b

 

 

Comments are closed.