A kiállításon Proksza Gyöngyi festőművész Árpád-házi szentekről készült festményei láthatók, illetve ezekhez kapcsolódva a látogatók megismerkedhetnek a szentek életével is.

A kiállítás megnyitóján dr. Márfi Gyula érsek beszédében az állam és az egyház együttműködéséről beszélt. Kiemelte, hogy a kereszténységre és a hitre a társadalomnak szüksége van. Fontosnak tartja, hogy optimális kapcsolat legyen az állam és az egyház között. Ez Veszprémben jól megvalósul, a Gizella napok keretében is mind az Érsekség, mind a város is tartalmas programokat kínál.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere köszöntőjében arra utalt, hogy mindenki, aki megnézi ezt a kiállítást azon túl, hogy egy vizuális élménnyel bővül, biztosan melegséggel fog eltelni a lelke. Megköszönte a Szaléziánum munkatársainak, hogy az intézmény az elmúlt másfél év alatt fontos része lett a városnak, és a várbeli programoknak.

Beke Zsolt berhidai plébános méltatta Proksza Gyöngyi művésznő életpályáját. Mécs László Fényt hagyni magunk után – című verséből idézett. Elmondása szerint ezzel a verssel tudná legjobban kifejezni azt az érzést, amely a művésznő képeinek megtekintésekor átjárja.

A kiállítás Nagy Károly kanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa, a Főegyházmegyei zarándoklat főszervezője nyitotta meg. A Szentatya körleveléből idézett, amelyben azt kéri,  hogy a Hit évében mutassuk meg a keresztény világ értékeit, alakjait, a szenteket. Ezzel a kiállítással is mutassunk példát, hogy a veszprémi kötődésű szentek emlékét fenntartsuk.

[simpleviewer gallery_id=”275″]
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »