Szijártó László Balatonalmádi plébánosa, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Katolikus Karitász az év elején sem hagyta magára a rászoruló családokat.
Ahogy már a tavalyi év végén tartott sajtótájékoztatón is elhangzott a Pápai Hús Kft. több mint öt tonna, 7,2 millió forint értékű terméket ajánlott fel a Karitász javára, melynek felét az országos Karitász raktárába szállítottak, a másik felét pedig a Veszprémi Főegyházmegye rászoruló családjainak osztottak szét az elmúlt hetekben.
Az adomány elsősorban a plébániák Karitász csoportjain, valamint a katolikus iskolákon keresztül kerültek kiosztásra a szociálisan hátrányos helyzetű, rászoruló családoknak. A katolikus iskolákba ezzel párhuzamosan eljuttatták a Haribo felajánlását is, melyet a farsangi időszak kapcsán szántak az alsó tagozatosoknak.
A héten a DM felajánlása érkezett meg Budapestről, a pelenka adományt a karitász munkatársai juttatták el Veszprémbe, ahol kiosztásra kerül a helyi rászoruló családok, illetve a Karitász csoportok között. A pelenkaügyben nagyon szigorú elbírálás van – hangsúlyozta ki az igazgató atya – ugyanis mintegy fél évre elegendő mennyiségű pelenkát kapnak a családok. Ehhez az elosztási munkához szükséges egy családsegítőnek az ajánlása, vagy önkormányzaté, illetve plébánosé. A pelenkaprogrammal párhuzamosan a csoportok számára Béres cseppet is kiosztanak a Béres Zrt. feleajánlásának jóvoltából, melyet elsősorban daganatos betegek számára juttatnak majd el.
Ezután következik a nagyböjti időszak, amikor a püspöki kar február végén „tartós szeretetgyűjtés” címmel körlevélben hirdeti meg a nagyböjti adománygyűjtést, majd ezt követően két héten keresztül a katolikus templomokban lehet elhelyezni az adományokat. Ezekből a felajánlásokból a csoporttagok összeállítják a tartósélelmiszer csomagokat, és még Húsvét előtt eljuttatják a rászorulók számára.
A tavasz folyamán azoknak a családoknak, akik vállalják, hogy megművelik a talajt, a kertjüket, azoknak a karitász az elmúlt évekhez hasonlóan egy komolyabb mennyiségű vetőmag csomagot ad át. Itt szerződést köt a Karitász a családokkal, akiknek vállalniuk kell, hogy művelik a talajt, és elveteményeznek, elültetik a magokat, és utána is gondoskodnak róla. Az önkéntesek folyamatosan nyomon követik a családokat, fényképdokumentációt is kell készíteniük. László atya elmondta, reményeink szerint a korábbi évekhez hasonlóan bőséges termést hoz az ültetés. A kezdeményezés a “zöldellő kertek, öngondoskodó háztartások” program keretein belül folyik. Ez a program azért nagyon fontos, mert itt öngondoskodásra bíztatjuk a családokat.

 

Comments are closed.