Hosszú évek hagyományait követve idén is közös karácsonyi ünnepségre hívta a falu lakóit Felsőörs önkormányzata december 21-én délután. A korábbi évekhez hasonlóan hangverseny, ünnepi köszöntő, valamint a helyi általános iskola diákjainak műsora várta az érdeklődőket.

A Bűnbánó Mária Magdolna templom padsorait megtöltő szülők, nagyszülők és apróságok főtisztelendő Maróti Gábor PhD, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanszékvezető tanára, a Győri Egyházmegye zeneigazgatójának orgonajátékát élvezhették. A hangverseny aktualitását az a CD felvétel adta, amely 2018 nyarán készült a templom műemlék orgonáján.

A felsőörsi Árpád-kori Prépostsági Templom 1745-ben épült, 5 regiszteres 211 sípból álló műemlékorgonája építéstörténeti szempontból ma Magyarország harmadik legrégebbi orgonája, és az egyetlen olyan tört mélyoktávú hangszere, amely ma még megszólaltatható (a másik létező, szerkezetileg restaurálásra alkalmas ilyen traktúrájú orgona a győri püspökség Dóczy-kápolnájában található szobaorgona).Az orgonát Padányi Bíró Márton felsőörsi prépost, későbbi veszprémi püspök megrendelésére készítették feltehetően kőszegi vagy soproni orgonaépítő mesterek. A hangszer felújítását 1961-ben megkezdték, de valójában jelenleg is igen rossz állapotban van. A műemlékorgonát a lemezfelvételre Albert Miklós aranykoszorús orgonaépítő mester ingyenesen olyan állapotba hozta, hogy azon hanglemezfelvétel készülhessen. A hangszert a templom búcsúünnepén Márfi Gyula érsek, Adriányi Gábor prépost és vitéz Ajtós József László prépost áldották meg.

A karácsonyi orgonahangversenyen dr. Maróti Gábor a barokk zene gyöngyszemeit szólaltatta meg. A különböző karakterű zeneművek a korszakra oly jellemző gazdagsággal, sokszínűséggel emelték a jelenlévők lelkét a magasba.

A hangversenyt követően a templomdombon Szabó Balázs polgármester ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy nem szabad megfeledkeznünk, hogy a ma oly sokszor szeretet ünnepének nevezett karácsony igazából az isteni szeretet ünnepe. Az európai ember valójában attól európai ember, mert keresztény gyökerei vannak.

Az ünnepség a felsőörsi Malomvölgy általános iskola diákjainak színvonalas műsorával zárult.

HSZA

15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Lipovszky-Drescher Mária képei.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »