A Szentháromság téren az adventi koszorú harmadik gyertyáját Takáts István érseki kancellár és Némedi Lajos alpolgármester gyújtotta meg.

Némedi Lajos alpolgármester köszöntő gondolataiban az Úrjézus eljövetelére való készület fontosságát hangsúlyozta. Bátornak kell lennünk, hogy a megfelelő lélekkel, tartalommal és szeretettel készüljünk a karácsonyra – mondta. Veszprém Város Önkormányzata nevében Wass Albert soraival kívánt békés, áldott karácsonyi ünnepet a megjelenteknek:

Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!

Az ünnep akkor tud elérkezni az életünkbe, ha készülünk rá! Ha az ünnepre nem készülünk, akkor az csak megtörténik és elmúlik – figyelmeztetett Takáts István érseki kancellár. Ha igazán ünnepet akarunk élni, akkor készülnünk kell, komolyan kell vennünk a legmélyebb vágyainkat. Ha most a szívünkbe nézünk, akkor tudjuk, legmélyebb vágyaink mindig arról szólnak, hogy szeretnénk jók, igazak, szertetre méltóak, tiszták lenni. Ha ezeket a vágyakat komolyan vesszük, akkor teljesítjük advent meghívását és azt az álmot amivel Isten minket ebbe a világa küldött: azzá tudunk lenni aminek Ő megálmodott minket. Advent az elcsendesülés ideje, ha magunkba nézünk azt látjuk, hogy ilyenkor szoktunk a legjobban “felpörögni”, egyszerre több feladatot ellátni és nagyon sokszor nem vesszük komolyan vágyainkat, elfáradva jutunk el az ünnepre. Fontos lenne a szembenézés is, mégis félünk felismerni, hogy az életünknek vannak olyan területei, ahol változtatni, gyógyulni kell, helyette inkább hárítunk. Mély érzések helyett megmaradunk a felszínességnél, Isten helyett is sokszor megmaradunk a pótlékoknál – mondta István atya. Végezetül azt kívánta a jelenlevőknek, hogy merjük komolyan venni a legmélyebb vágyainkat igaznak, jónak, szeretetre méltónak, értékesnek lenni, mert ott a legmélyebb vágyainkban Isten hangja szólít minket, s ha ezeket komolyan vesszük, akkor a harmadik vasárnap – ami az öröm vasárnapja – megszületik szívünkben és megszületik körülöttünk is azon emberek arcán akiket Isten nekünk adott.

A advent 4. hétvégéjére a következő programokkal készülnek:

December 17. szombat

Szentháromság tér:

15.00-18.00: állatsimogató

16.30: adventi gyertyagyújtás: dr. Márfi Gyula érsek és Porga Gyula polgármester részvételével

Betlehemes játék magyarpolányiak előadásában

Szaléziánum:

14.00–16.30: adventi kézműves foglalkozás

18.00 Hartmann Domonkos gordonka koncertje
Gabrieli, Schubert, Mendelssohn, Sztravinszkij és Kodály műveiből

Érseki palota
17.30 Adventi és karácsonyi dalok katonai fúvószenekarra
A Magyar Honvédség Légierő Zenekarának koncertje
Vezényel: Katona János alezredes

December 18. vasárnap

Szaléziánum

13.30 Tárlatvezetés gyerekeknek a Mindennapi Angyalaink és a Betlehemi jászol című kiállításban

15.00–17.00 Karácsonyi kézműves foglalkozás és karácsonyfadíszítés

Érseki palota

16.00 Gyöngyszemek a Veszprémi Érseki Könyvtár és a Szent Mihály-bazilika kottatárából 200 év után csendül fel újra Johann Nepomuk Fuchs (1776–1839) C-dúr miséje A Szent Mihály-bazilika és a Pannon Egyetem kórusa valamint a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola kórusa és hangszeres diákjainak hangversenye Vezényel: Veressné Petrőcz Mária énekművész, karnagy

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »