Az Úr otthona és a Mennyország kapuja – templomok a Veszprémi Főegyházmegyében címmel nyílt kiállítás Várnai Péter címzetes prépost tollrajzaiból és akvarelljeiből a Szaléziánumban, február 29-én, szombaton.

A kiállítás Udvardy György érsek nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy mi jelent, mit jelenthet számunkra a templom. A templom egyrészt egy épület, ami magán hordozza azoknak a lelkesedését, a bátorságát, az erejét, az erőfeszítését, a hitét, akik valamikor eldöntötték, hogy templomot építenek. A templom magán hordozza egy adott kornak, kultúrának, időszaknak a jegyeit, a stílusát, a legtöbb templomra úgy is tekintünk, mint történelmi szempontból is jelentős alkotásokra. Sokkal fontosabb azonban az, hogy templom kultikus hely. Régi mondás, hogy két csodálatos dolog van a világon: az egyik, amit az Isten ad az embernek, ez a természet, a másik pedig, amit az ember ad az Istennek ez pedig a templom – emelte ki a főpásztor.
Mindannyiunknak van személyes kötődése a templomhoz, legfőképpen az a hely, ahol felnőttünk, ahol beléptünk a hitbe, de nemcsak nekünk, hanem egy egyházmegyének is megvan a sajátos karaktere a templomaiban. Ezek az épületek kifejezik az adott kor emberének hitét, társadalmi helyzetét, de anyagi lehetőségeit is – fogalmazott. Gondoljunk arra, hogy a legtöbb templom valamelyik kegyúrnak az adományából vagy gondoskodásából jött létre. Ugyanakkor a templom hatással van arra a krisztusi hitre, amit megjelenítenek és elérhetővé tesznek, ahol legfőbb tevékenységét végzi a hitét megélő ember. A templom mindig a hitről beszél. A főpásztor köszönetet mondott Várnai Péter atyának az ötletért és munkájáért, hogy elkészítette a templomrajzokat, s ily módon az egyházmegye hitét, kultúráját és történelmét közelebb hozta hozzánk.

Várnai Péter 1958-ban született, 40 éve rajzol. 1989-ig építészként dolgozott, majd 1994-ben pappá szentelték. 2011-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetését, 2018-ban Mindszenty-emlékérmet kapott. Papi szolgálata idején a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen egyetemi lelkészként, majd egy évtizedig a XIII. kerületi Árpád-házi Szent Margit plébánia plébánosaként szolgált. Súlyos betegsége miatt 2017 nyarától nyugállományban van.
Péter atya elmondta, hogy a rajzok eleinte akvarelltechnikával készültek, aztán rátalált az ecsetfilcre. Személyes emlékei mellett a képeket fotókról álmodta papírra. A Veszprémi Főegyházmegye templomai mellett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye templomairól is készültek már művek, de a Debrecen-nyíregyházi, a váci, a győri és a kaposvári egyházmegyék szakrális épületei is készülőben vannak.

A megnyitón közreműködött Zsilinszky Cecília, valamint Gaál Gabriella és Sára. A tárlat, melyen közel száz alkotás tekinthető meg, a Szaléziánum nyitvatartási idejében ingyenesen tekinthető meg április közepéig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.