A testi és lelki feltöltődés, valamint a Jézussal és egymással való találkozás ünnepe a BALAKAT Bódi Mária Magdolna Szentségimádási Hétvége, melyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg Balatonfűzfőn. A BALAKAT (Balatoni Katolikus Találkozó) fiatal főszervezői, Csörgő Borbála, Dobai Ádám, Jánossy Bálint és Török Julianna a helyi plébánossal, Laposa Norbert atyával közösen készítették elő a június 23-tól 26-ig tartó hétvégét.

Az ország számos pontjáról érkező, több mint százharminc fiatal közül többen már a BALAKAT nulladik napján, csütörtök délután megérkeztek a településre. Az ötvenórás folyamatos szentségimádás másnap, a templom búcsúnapján, Jézus Szentséges Szívének ünnepén szentmisével kezdődött el, melyet dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatott be.

– Jézus Szentséges Szívének ünnepe évről évre Isten szeretetére és annak megkérdőjelezhetetlenségére irányítja a figyelmünket. Az ünnepnap olvasmányaiból kitűnik a pásztor képe, aki életét adja juhaiért, aki ismeri övéit, vállára veszi őket, tudja, mitől kell megóvni őket és melyiküknek mire van szüksége. Ismeri övéit és sajátjai is ismerik az ő hangját, ismerik pásztorukat – mutatott rá a szentbeszédben érsek atya. Isten az Ő igéje által is kinyilvánítja számunkra: Ő a pásztor, aki életét adja, aki pásztorol bennünket; ebben a képben ismerhetjük fel Isten önmagát feláldozó szeretetét.

A jó pásztorról szóló történet kapcsán az emberi logika azonban hajlamos arra, hogy összehasonlítsa a kilencvenkilenc bárányt azzal az eggyel, akiért a jó pásztor mindent hátrahagy, hogy felkutassa és biztonságba helyezze. Okos dolog-e ez a pásztor részéről? Felelős dolog-e hátra hagyni az egyért a többit, igazságos-e a többivel szemben? Ezeket a kérdéseket olyankor tesszük fel, valahányszor az emberi logika felől közelítjük meg a kérdést és magunkat is a kilencvenkilenc közé soroljuk.

Nem tudhatjuk, hogy az az egy milyen okból került a közösségen kívülre. Maga hibájából-e vagy máséból, véletlenből-e vagy betegségből fakadóan. Ha azonban fel tudom ismerni önmagamat abban az egyben, aki segítségre, irgalomra szorul, akinek utána megy a pásztor, akit gyógyít, akiről gondoskodik, akkor az előző logika értelmetlenné válik. Isten feltárja előttünk titkát: élettel ajándékoz meg, mert szeret. Úgy pásztorol, hogy nem csak az egyet gyógyítja, de rajta keresztül a kilencvenkilencet is.

Ennek a szeretetnek a mással össze nem hasonlítható valósága az eucharisztia, melyet a szentségimádási hétvégén is ünneplünk. Ebben az áldozatban megtörténik a csoda. És milyen nagyszerű, hogy Isten előtt leborulhatunk, imádhatjuk őt, sőt, ahogy a hétvége mottója is mondja: táncolhatunk előtte, táncolhatunk neki. Ez a tánc az örömből fakad, hogy Isten szeret, hogy bízhatok benne. Isten bizalma vesz körül, ő az, aki megment. Örülök felhőtlenül és ez szabadságot is jelent. Aki örül, az szabad, az nem fél attól, hogy kifejezze ezt akár mozdulataiban, tánccal.

A bizalom, az öröm, a szabadság pedig istendicséret. Az eucharisztia előtti táncunk pedig – legyen az fizikai vagy lelki – közösséget teremt, ami vonzó lesz mások számára is, hiszen felteszik a kérdést: honnan van bizalmuk, örömük, szabadságuk? Onnan, hogy Isten szeret. Vállára vesz, bizalmat erősít bennem, gyógyít és éltet, hangzott el a nyitószentmisében.

A templomban péntektől vasárnapig, éjjel-nappal folyamatosan zajló szentségimádásba kapcsolódhatnak be a résztvevők, az ötven óra pedig imádsághoz, elcsendesedéshez, lelki útkereséshez, Bódi Mária Magdolnához és az idei ”Táncoljunk az Úrral!” mottóhoz kapcsolódó programokkal egészül ki. A teljes program az esemény honlapján érhető el: https://www.balakat.hu/program.html

A szentségimádási hétvége névadója, Bódi Mária Magdolna (1921–1945) egyetlen célnak élt: Krisztushoz akart tartozni. Származása miatt nem csatlakozhatott egyetlen egyházi rendhez sem, azonban szüzességi fogadalmát élete árán is megtartotta. Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus kapcsán szervezett lelkigyakorlatos hétvégék egyikén tudatosult Magdiban a vágy, hogy Krisztus jegyesévé váljon. Bódi Mária Magdolna élete utolsó éveinek fontos helyszíne volt Balatonfűzfő, ahol gyári munkáslányként dolgozott, így a balatonfűzfői szentségimádási hétvége róla kapta a nevét.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »