Báthory iskola 7. évfolyamos diákjai, hittanosai a Határtalanul kirándulás keretében elzarándokoltak a csíksomlyói Szűz Mária szoborhoz, mely híressé tette a templomot. A szobor Napba öltözött asszonyt ábrázol, akinek lába alatt a Hold, feje körül tizenkét csillagból álló koszorú látható. Királynőként a fején korona, jobb kezében jogar, bal karján a szintén koronás kis Jézus foglal helyet. A festett faszobrot a középkori  székelyföldi szobrászművészet remekeként tartják számon a művészettörténetben.

A szobrot az tette híressé, hogy a tatárok dúlása során a tatár vezér a Madonna-szobrot lándzsájával szerette volna ledönteni, de karja megbénult. A szobor megmaradása is csodálatosnak tűnik, a Szűzanya szobra mindannyiszor túlélte a templom pusztulását, mindig sértetlenül került ki a lángokból, ugyanakkor a köréje menekülőknek is bátorságot adott. 1798-ban Batthány Ignác erdélyi püspök csoda tevőnek ismerte el és a „Csodálatos az eretnekek ellenében megsegítő Anya” címet adta.

Zarándoklatunk alkalmával mi is megérintettük a Szűz Anya lábát, imába foglalva kértük segítségét.

Határtalanul kirándulásunk alkalmával útba ejtettük még Székelyföld legfontosabb nevezetességeit, megcsodálhattuk gyönyörű természeti értékeit, és megismerhettük az ott élő emberek magyarságát és közös múltunkat. Több templomba, köztük a kolozsvári Szent Mihály templomba és az organikus hangulatú csíkszeredai Makovecz templomba is ellátogattunk, ahol egy nagyon kedves, jó humorú atya beszélt a templom történetéről és szimbólumairól.

Kalmár Cecilia

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »