A Boldog Gizella névünnepe alkalmából Veszprémben megrendezett eseménysorozatot, a Gizella-napokat idén is számos vallási témájú program gazdagította.

Az ünnepi programok sorát Királynék és koronázó püspökök címmel az érseki palotában reprezentatív kiállítás nyitotta meg.

Piotr Stefaniak történész, a Lengyel Tudományos Akadémia tagja, harmadrendi dominikánus a magyar királyok lengyel feleségeiről – többek között Géza fejedelem legendás emlékű második feleségéről, Adelaidáról; a „fehér fejedelemasszonyról”, Richezáról, I. Béla párjáról; Boldog Szaloméról, Lokietek Erzsébetről, Kálmán király és Károly Róbert feleségeiről tartott előadást a Szaléziánumban. A történész értekezése  a tavalyi Gizella-napokon megkezdett téma folytatása volt; akkor a lengyel uralkodók magyar feleségeiről beszélt. Stefaniak, akinek tavaly mutatták be Boldog Jolánról írt könyvét Veszprémben, elmondta: hamarosan elkészül a veszprémi Boldog Ilonáról szóló tanulmánya is.

A rendezvénysorozat másik jeles állomása volt a Szent Mihály-székesegyház altemplomában, Gizella tiszteletére nyílt festészeti kiállítás: Holányi Julianna művésznő akvarellekből válogatott tárlataŐseink hite a jövő reménye címmel (a Gizella-kápolna oltárán olvasható felirat nyomán), melyet Nagy Károly kanonok, a bazilika plébánosa nyitott meg. A kiállítás képei Veszprém templomait, Gizella és Szent István emlékét idézik meg ódon hangulatú ábrázolásaikkal, és a veszprémi egyházmegyei tájak természeti és szakrális épített öröksége előtt adóznak.

A Szaléziánumban Legyél te is királyfi vagy királylánycímmel játékos foglalkozásokat tartottak, s ugyanitt adták át a Mária Rádió Üdvözlégy, Mária! című rajzpályázatának díjait a gyermekeknek.

A programsort a Séd mentén, a kolostorok és kertek ölelésében látványos, történelmi lovagi játékok, a királynék jelmezes felvonulása gazdagította, élen Boldog Gizellával és Szent István királlyal, akiket Dominek Anna és Szűcs László, a veszprémi Petőfi Színház művészei jelenítettek meg.

Méltó zárásaként ünnepi hangversennyel ért véget az egy hetes rendezvénysorozat a bazilikában. Megnyitó beszédében Márfi Gyula érsek a magyar Árpád-házi uralkodók és hitveseik történelmi szerepét és az Árpád-ház szentjeinek, boldogjainak máig ható, követésre intő példamutatását méltatta. Az egyházzenei koncerten közreműködött a bazilika Szent Mihály kórusa, Zsilinszky Cecília vezetésével; Kruppai Tamás orgonaművész, a Gizella Női Kar, a Csermák Antal Zeneiskola növendékei és tanárai.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »