Február 11-én, a Betegek Világnapján ünnepi szentmise keretében áldotta meg dr. Udvardy György érsek a keszthelyi kórházban elkészült Via Dolorosa ökumenikus Kórházkápolnát. A főpásztor után Zichy Emőke református lelkészasszony és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész is áldást mondott.

A szentmisét a főpásztor keszthelyi és környékbeli atyákkal mutatta be, köztük dr. Fodor János kórházlelkésszel, a keszthelyi karmelita templom plébánosával, Tál Zoltán keszthelyi plébánossal, Vörös Imre András karmelita tartományfőnökkel.

Prédikációjában érsek atya hangsúlyozta mennyire fontos ráébrednünk arra, hogy emberi életünk milyen nagy ajándék. Tele van a szívünk boldogságvággyal, az igazság utáni vágyakozással, telve vagyunk a jóságra és éhezzük ezt. Ahogyan fölfedezzük az élet gazdagságát, akkor fölfedezzük, hogy mindez önmagán túlmutat és leginkább akkor érint bennünket ez a tapasztalás, amikor meggyengülni, megtorpanni látjuk mindezt a gyönyörű életet. A betegségben megtapasztaljuk korlátainkat, törékenységünket, szenvedésünket, magányunkat. Az Isten társunkká szegődik, velünk van, járja azt az utat, amit mi magunk is: örömben, küzdelemben, nehézségben, magányban, adott esetben a betegség terhének hordozásában. A legnehezebb az, amikor erőfeszítést kell tenni, amikor nem látjuk ennek értelmét és legfőképp a végét, de Jézus ezt is vállalja.

Amikor az orvos, az ápoló az életünkért küzd, azt csak azért teheti, mert hiszi a reménynek a beteljesedését. „Szükség van arra, hogy legyen olyan hely, mint ez a kápolna, ahol van mód megállni, betérni, letenni kudarcainkat, küzdelmeinket, adott esetben álarcainkat és odaállni az Úr elé, úgy ahogyan vagyok, saját létemmel, saját képességeimmel, törékenységeimmel, elesettségemmel. Ez a találkozás megerősíti a reményt bennem, bennünk, mindannyiunkban!”

A főpásztor kifejezte háláját a kápolna létrejöttéért a kialakításban közreműködőknek.

Végezetül elmondta: „Hiszem, hogy a kórházban ez az üdvösség pontja, az üdvösség háza lesz. Kívánom mindenkinek, aki ide betér, hogy találkozzék önmaga létével az Istenben, és erősödjék reménységében!”

A kórházkápolna “Keresztet vivő Krisztus” mozaik oltárképét, Greguskáné Pál Patrícia Annamária hitokotató készítette. A szentmise zenei szolgálatát a keszthelyi Kis Szent Teréz Kórus végezte.

Az ökumenikus kórházkápolnában tabernákulum is helyet kapott.

A kórházlelkész/plébános elmondta, hogy szentmiséken eddig is részt vehettek a betegek, a kórház ebédlőjében, most azonban méltó helyszín várja őket. A Kis Szent Teréz Plébánia koordinálta az építkezést, a tízmillió forint összértékű kivitelezést a főegyházmegye és térségbeli önkormányzatok támogatása, valamint a hívek adománya révén sikerült finanszírozni, a hívek munkájukkal is segítették a megvalósítást. A kápolna éjjel-nappal nyitva áll az imádkozók előtt.

A szentmise után dr. Pintér Ágnes, a kápolna szomszédságában lévő krónikus osztály osztályvezetője mondta el gondolatait, majd a plébánia közössége köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a megvalósulást. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, valamint jelen volt Nagy Bálint keszthelyi polgármester.

IMG_8620
IMG_8726
IMG_8621
IMG_8664
IMG_8749
IMG_8673
IMG_8703
IMG_8712
IMG_8763
IMG_8752
IMG_8633
IMG_8655
IMG_8790
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »