Veszprémben és a születés helyén, Szigligeten és Badacsonytördemicen is megemlékezések kezdődtek Bódi Mária Magdolna születésének 100. évfordulója alkalmából.

Udvardy György érsek nyitotta meg pénteken a Szaléziánumban a Bódi Mária Magdolna életét bemutató kiállítást. Beszédében feltette a kérdést: Mi a titka? Hiszen ez érdekel bennünket – mondta, majd így folytatta: Egyértelműen az az Isten-kapcsolata, amit fölfedezett magában, az a léthez kapcsolódó méltóság, és az a megismételhetetlen lét, amivel megajándékoz bennünket az Isten.

Példa lehet sokak számára – emelte ki a főpásztor – egy vértanú, aki nem is a túl távoli időben élt, egyáltalán nem ideális körülmények között.

Elmondta, hogy a kiállítással a cél indirekt módon nemcsak az, hogy Magdi személyét a látogatók megismerjék, sokkal inkább az, hogy ki-ki a saját életében is az általa példaként állított boldogságra jusson.

Az este folyamán levetítették a Magdolna című filmet, amelyről a vetítés után Buvári Tamás rendezővel is beszélgettek a megjelentek. Szombaton és vasárnap is lesz filmvetítés, az Érsekség kiállítóhelyein pedig tematikus vezetések, valamint kedvezményes belépőjegyár várja a látogatókat.

_________________________________

14. alkalommal keltek útra kerékpárosok Juhász Gábor Budapest-vizafogói plébános vezetésével Szigligetről Litérre Bódi Mária Magdolna születésének helyétől vértanúsága színhelyéig.
A mai alkalom többszörösen rendkívüli volt, hiszen holnap ünnepeljük Bódi Magdi születésének 100. évfordulóját, és erre a napra a helyi plébános, Szakács Péter atya kezdeményezésére imaút létesült, melyet Horváth Zoltán badacsonytördemici polgármester köszöntője után Juhász Gábor atya áldott meg az imaút első állomásán, a badacsonylábdihegyi strand bejáratánál levő Szentháromság szobornál. Az imaút egy kilencedet ölel fel, mely Badacsonytördemic kilenc kőkeresztje mellett lett kialakítva. A résztvevők megemlékeztek Vollmuth Péter korábbi polgármesterről is, aki szívügyének tekintette az útmenti keresztek helyreállítását és gondozását, ahogy Bódi Magdi életáldozata előtti méltó megemlékezés is fontos volt számára.
Az imaút befejezéseként Szakács Péter atya elmélkedését hallgathatták meg a tördemici templomban, az általa erre az alkalomra kiadott Magdi életútja, lelkisége és tisztelete útikalauz nyomán. Megnyílt a templomban a Magdi életéről szóló kiállítás is.

Vasárnap reggel, a születésnapon Udvardy György érsek mutat be szentmisét Szigligeten 9:30-kor, melyet élőben közvetítünk.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »