Dr. Udvardy György veszprémi érsek szentmisét mutatott be az ácsteszéri Szent Márton püspök-templomban, a szegények világnapján, november 13-án.

Holubák Attila plébános köszöntőjében így fogalmazott: „Szent Márton püspök élete és példája arra tanít bennünket, hogy lássuk meg az irgalomra szoruló istenarcot az elesettben, a szegényben, hiszen az Úr azonosítja magát minden rászoruló emberrel, …amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.”

A veszprémi főpásztor a szentmise elején elmondta: „Örömmel vagyok itt, örömmel ünneplek a kedves testvérekkel együtt búcsúünnepet. Szent Márton példáján akarunk buzdulni, akarunk tőle tanulni. Ma a szegények világnapja is van, ahol nem pusztán emlékezni akarunk a szegénységben lévőkről, bármilyen típusú módja legyen a szegénységnek, hanem szeretnénk segíteni azon. Nyilvánvalóan nem egyszerű az a helyzet, amiben most vagyunk, vagy ami előtt állunk, és mégis a szolidaritás és a segítés, az kötelességünk, mégpedig Krisztus példájából fakadó kötelességünk. Kívánom, hogy ez a búcsúi ünnep a közösség számára megerősítő legyen.”

A szentbeszédben elhangzott: Mindazok, akik megismerték Jézus Krisztust, akik megismertük, akik megszerettük őt, megismertük és elfogadtuk az ő tanítását, parancsait, nekünk hasonlóvá kell formálódnunk, mint Jézus Krisztus. Ez nem valamiféle emberi erőfeszítés, nem tőlünk függ elsődlegesen, hanem a készségből fakad. Engedjük, hogy az Úristen, az ő parancsai által alakítson, formáljon.

Elhangzott: A remény emberei nem pusztán pozitívan gondolkodó emberek, nem mindig jóra tekintő emberek, ez már következmény, a remény emberei azok, akik a körülményekkel együtt, adott esetben a körülmények ellenére, Krisztushoz akarnak ragaszkodni. Ha mi jövőt akarunk magunknak, mégpedig emberhez méltó jövőt, akkor ez a bátorság, ez a bizalom, ez a reményhordozás nélkülözhetetlen.

A szentmise végén az egyházközség elnökasszonya köszöntötte – a hívek nevében – a veszprémi érseket. A záróáldás előtt érsek atya így fogalmazott: „Kedves Testvérek! Tours-i Szent Márton bátorítson bennünket, hogy legyen erőnk, bátorságunk gondoskodni önmagunkról. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen jövő áll előttünk, de az egészen biztos, hogy az Úristen benne van a jövőnkben. Ez az, ami kell, hogy bennünket erősítsen a készségben, a jóért való küzdelemben.”

A teljes búcsúi szentmise visszanézhető az alábbi linken:

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »