2012. május 30. és június 3. között hetedik alkalommal rendezték meg a Családok Világtalálkozóját Milánóban. A rendezvény csúcseseménye XVI. Benedek pápa háromnapos látogatása volt.

Egyházmegyénk képviseletében a Családpasztorációs Munkacsoport tagjai közül a Gelencsér, Gertsmár, Gyarmati, Munkácsi és Sötét házaspár valamint Fekete Gyöngyi vettek részt a programon, a csapat vezetője Szakács Péter atya, az egyházmegye családreferens papja volt. A találkozó a családi életben a munkának és ünnepnek az egyensúlyával foglalkozott. Az erre készült katekézis feldolgozását már 2011-ben megkezdtük családpasztorációs programjainkon.

A Világtalálkozó része volt egy három napos nemzetközi kongresszus, amelyen azt vizsgálták, hogyan kapcsolódik össze a munka és a család a hit szempontjából.

A pápa június elsején érkezett a lombard fővárosba, ahol a dóm téren köszöntötte a lakosságot. Este a Scala Operaházban adtak hangversenyt a tiszteletére. Szombaton XVI. Benedek a milánói egyház különböző részlegeivel és a politikai élet képviselőivel találkozott; este jelen volt a családok tanúságtevő ünnepén. Szentháromság vasárnap mutatta be a családok hetedik világtalálkozójának ünnepi szentmiséjét.

A magyarok számára a milánói Szalézi Központ kápolnájában volt egy szentmise, ahol minden hónap első vasárnapján gyűlnek össze a környékbeli magyarok Németh László atya vezetésével. A magyar zarándokok tiszteletére ezúttal szombat délelőttre került át a liturgia, és a családtalálkozón szintén jelen lévő Bíró László püspök vezette.

A családreferens püspök a szertartás végén megáldotta azt a zászlót, amely ezentúl a milánói magyar főkonzulátus épületét fogja díszíteni. Élénk tapasztalatcsere alakult ki a szentmise után a világ különböző országaiból érkezett és a Milánóban élő magyarok között.

Rengeteg önkéntes, plébániák, közösségek, csoportok, mozgalmak százai fáradoztak a családtalálkozó megszervezésén. Milánói és lombard családok sokasága nyitotta ki otthonának ajtóit, hogy saját költségére vendégül lássa a külföldről jövő családokat. A veszprémiek a milánó-rozzanoi plébánia vendégszeretetét élvezték.

A találkozóra az egész világról érkeztek családok. A civil társadalomban is előtérbe helyezték azt a mindennél értékesebb ajándékot, amit a család képvisel. A résztvevők a jelenlegi nehéz helyzetben a remény és a bizalom üzenetével térhettek haza.

Fekete Gyöngyi

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »