A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt Csatkán is az elmúlt hétvégén tartották meg a szokásos Mária napi búcsút.

A vasárnap 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét dr. Udvardy György érsek mutatta be Holubák Attila plébánossal, aki szentmise elején nagy örömmel és szeretettel köszöntötte a résztvevőket, közjogi méltóságokat, zarándokokat. Az érsek atya köszöntőjében elmondta, hogy a teljes megújulás előtt álló kegyhely legyen alkalmas arra, hogy az idezarándokló testvérek számára a megújulás lehetőségét adja. Mindenki számára: roma testvérek, helybéliek, környékbeliek számára, s a főegyházmegye számára is legyen egy olyan megerősítő pont, ahová jó megérkezni, ahol jó erőt meríteni, s ahonnan jó visszamenni saját otthonainkba.

Udvardy György érsek homíliájában kiemelte, hogy fontos a hagyományaink értéke, hogy megismerjük, és akarjuk belülről is magunkévá tenni annak  értékit. Ebben, az egyházunk tanítása óriási segítséget jelent, ahogyan Máriának a személye is. Hiszen úgy tekintünk rá, mint a hit, a remény, a jövő asszonyára, mint az irgalmas anyára. S úgy tekintünk rá, mint az Eucharisztikus asszonyra. Mennyi mindent tanulhatunk tőle. Jöjjünk bátran! Kérjük az Ő segítségét, támogatását, s miután megismertük újból és újból hitünknek tanítását, tartalmát, megismerjük azt, hogy hitünkhöz bizonyos szabályok, törvények tartoznak, amelyek segítenek bennünket szeretni az Istent, szeretni embertársainkat, szeretni kultúránkat, építeni, erősíteni mindazt akik vagyunk. Jézus azt mondja: “Hogyha szerettek engem, megtartjátok parancsaimat. Az én parancsaim nem nehezek.” Így vagyunk most mi is itt együtt, szeretnénk Jézus parancsait egyre jobban megismerni, s fölszítani magunkban a szándékot, hogy azokat megtartsuk – mondta a főpásztor.

Udvardy György érsek felhívta a figyelmet arra, hogy mindaz amit értéknek tartok, amit megismerek, amit Jézus parancsainak az ismeretében, megtartásában segít, azt a mindennapi életemben életté kell váltani. A szokásainkban, hagyományainkban, a vágyainkban, a cselekedeteinkben. Ha nem tudatosan és szándékosan akarunk krisztusi módon élni, akkor a világ fog nevelni bennünket. Kérdés az, hogy mit akarok ebből beengedni az életembe?

Korábban megszoktuk szüleinktől is és nagyszüleinktől is ezt tapasztaltuk, hogy a hagyományt azt automatikusan megismerjük. Szokásunkká válik, tulajdonunkká lesz. Látjuk, hogy ez napjainkban nincs így. Sem a cigány, sem a magyar családokban, sem más helyen Európában, hanem tudatosan, szándékosan kell a tradíciónkat, a hagyományainkat, azoknak éltető elemeit megfogalmazni, s átadni gyermekeink számára. A főpásztor kihangsúlyozta, hogy azért vagyunk itt, hogy erősödjünk hagyományaink megismerésében. Új elhatározásokat tegyünk. Megszabaduljunk bűneink terhétől, és szabad döntéseket tudjunk hozni. Nem csak egyéni életünkről, hanem közösségeink életéről is. Legfőképpen gyermekeink életéről. Adja Isten, hogy befogadjuk Jézusnak a tanítását. Adja Isten, hogy kérjük, legyen bátorságunk kérni Máriának hathatós közbenjárását, s legyen bátorságunk változtatni az életünkön, hogyha ez szükséges – zárta beszédét a veszprémi érsek.

A szentmise után ünnepélyes körmenetben visszahelyezték a kegyhelyen álló un. cigány áldott keresztet, amely az elmúlt hónapokban körbejárt Magyarország cigányok lakta településein. A keresztet már négy alkalommal áldotta meg a Szentatya, így különösen nagy tiszteletnek örvend a cigány közösség körében.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »