A Szilágyi Harangegyüttes karácsonyi dallamaival vette kezdetét a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ Betlehemi jászol kiállításának megnyitója december 10-én, szombaton a veszprémi Ferences templomban.
Az országos Betlehemi jászol című pályázat – melyet idén 23. alkalommal rendezett meg A Magyar Kézművességért Alapítvány – résztvevői Betlehem üzenetét képviselik – mondta köszöntőjében Gergely Imre, az AMKA elnöke. A pályázatra érkezett anyagból minden évben kiállítást rendeznek Budapesten a Magyarság Házában, és egy kisebb válogatott anyagból idén immár 2. alkalommal a Szaléziánumban is.
Az 1940-es években egy ciszterci szerzetes professzor, dr. Schwartz Elemér kezdeményezett utoljára hazánkban betlehem-építő mozgalmat. Így a Betlehemi jászol címmel 1994 óta évente megrendezett kiállítások ennek a hagyománynak a felújítását, ápolását, továbbvitelét is jelentik. A pályázatra kézműves alkotók, tárgyművészek, képző- és iparművészek, népi kismesterségek űzői, amatőr és profi alkotók készítenek évről évre gyönyörűséges betlehemeket természetes alapanyagokból. A változatos technikával elkészített alkotásokból egy szakemberekből, valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri választja ki évről-évre a kiállításra kerülő tárgyakat. Idén kevesebb pályaműből válogathattak, mint tavaly, ugyanakkor ez annak az örvendetes ténynek köszönhető, hogy országszerte egyre több helyszínen kerül a téma helyben feldolgozásra.
Az idei pályázat legidősebb résztvevője, a 89 éves balatonfűzfői Kiss Ferenc is megtisztelte a megnyitót jelenlétével, őt külön is köszöntötte Gergely Imre.
Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere örömét fejezte ki a megnyitót jelenlétével megtisztelő ünneplő közösség iránt: hisz ez az ünnepség egy jel, hogy nem reménytelen a világ sorsa. Aki hisz a szeretetben, hisz Istenben, hisz az Ő üzenetében, az soha el nem veszhet – mondta az alpolgármester. Nagy öröm, hogy ma már szabadon újra ott lehetnek a betlehemek a családok otthonaiban, így egyre több gyermek életében jelen lehet Betlehem üzenete.
Ez a kiállítás egyúttal tisztelgés a Szűzanya előtt is, aki mindannyiunk érdekében vállalta az Istenanyaságot – zárta beszédét az alpolgármester .
„Az Ige testté lett, és köztünk lakott. (Jn 1,14)” – A Betlehem jele annak, hogy Isten fia gyermekként jött közénk, testet öltött, azaz valóságos ember is volt– hívta fel a figyelmet Márfi Gyula, érsek megnyitóbeszédében. Hangsúlyozta nem csak a bennünket, hanem a környezetünket is üdvözíteni akarja, vissza akarja adni a világnak az Ádám által elveszejtett édenkertet. Ez mind benne foglaltatik a hitünkben. Az, hogy Jézus nem kozmopolita felnőttként jelent meg valahol a világban, hanem valóságos asszonytól, valóságos gyermekként született, volt családja és hazája is, mind az Isten üdvözítő tervének a része – ennek a jele minden betlehem.

A kiállításmegnyitón közreműködött a Szilágyi Harangegyüttes Albertné Balogh Márta vezetésével.

A 2. Betlehemi Jászol kiállítás január 6-ig látogatható a Szaléziánumban.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »