A családok római, X. jubileumi Világtalálkozójához kapcsolódóan a Veszprémi Főegyházmegyében is családi programsorozat kezdődött 2022. június 22-én a Veszprémi Érseki Főiskolán a  családpasztorációs iroda szervezésében.

A Szentatya szándéka szerint ezen a héten mindenütt a családok állnak a fókuszban az egyházmegyékben. Dr. Udvardy György érsek atya támogatta a programsorozat megvalósítását, ami a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF2023) támogatásában valósult meg.  A Főegyházmegyében szervezett találkozók segítséget nyújtanak abban, hogy a kihívások és a nehézségek közepette is „minden család meg tudja élni életszentségre szóló hivatását az Egyházban, főszerepet vállalva az evangelizációban, az élet és a béke szolgálatában, közösségben a papokkal és minden életállapottal”. (részlet a világtalálkozó hivatalos imájából).

A Családok X. Világtalálkozójának mottója: „Családi szeretet: hivatás és az életszentség útja.” Az előadások Veszprémben is a Szentatya e találkozóra készített katekézissorozatát dolgozzák fel neves előadók segítségével. Az első alkalommal a Süveges házaspár, Gergő és Margit tartott előadást “A házasság válasz egy hívásra” címmel. A négy gyermeket nevelő ismert házaspár többször tett már tanúbizonyságot hite és keresztény elkötelezettsége mellett. Előadásukban derűs őszinteséggel meséltek mindennapi életükről. Elmesélték, mik azok a rendező elvek, amelyek kísérik őket 22 éve tartó közös útjukon.

A házasság nem működik magától, tenni kell érte nap, mint nap. Az esküvőn kimondott igen valójában meghatározza azt a keretet, amelyen belül kell a megoldást keresni közös életünkben. Minden házasságban vannak úgynevezett szabad gyökök, amit nem tud nekünk megadni a párunk, de fontos, hogy mire irányítjuk a figyelmünket: arra a 98%-ra, ami megvan, vagy a 2%-on kesergünk, ami előbb utóbb megmérgezi a kapcsolatot. A házasságban az egyensúlyra kell törekedni, és nem az állandó egyenlőségre, azaz az egyes időszakokban változik, hogy ki mennyit tesz a kapcsolatért, de ha összességében megvan az egyensúly, akkor számíthatunk hosszabb békés együttlétre – mondták. Az előadást követő fórumon lehetőség volt kérdezni is a Süveges házaspártól.

Míg a felnőttek az előadást hallgatták, a gyermekekre ugrálóvár, különböző kézműves foglalkozások, játékok vártak, a kamaszok pedig az őket foglalkoztató témában mélyülhettek el egy ifjúsági vezető segítségével.

Az este szeretetvendégséggel, illetve Búzás Csaba hangulatos latin zenéje melletti lelki-fröccs-terasszal zárult; és hogy ez mit jelent a valóságban, arról mindenki meggyőződhet személyesen még szombat estig a Veszprémi Érseki Főiskolán. A további napokon is neves előadók érkeznek, többek között Pál Feri atya, Dr. Mihalec Gábor család- és párterapeuta, Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye keresztény életstratégia koordinátora. A gyermekeket Kalap Jakab zenéje, Gregus László és Écsi Gyöngyi mesemondók, valamint a Kabóca bábszínház várja.

A programsorozat vasárnap, június 26-án ünnepi szentmisével zárul a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomban, melynek főcelebránsa Udvardy György érsek úr lesz.

Próder Szabolcs

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »