A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezte a Egyházzenei Fesztiválját, melynek megnyitójára május 18-án este került sor a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban. Több hónap kihagyás után most végre újra élőben töltődhetnek fel koncertélményekkel és a helyszínen élhetik át a zene szépségeit az érdeklődők.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében személyes emlékkel kezdte köszöntőjét, visszaemlékezve egy a pécsi székesegyházban adott koncertjére. Kifejtette, hogy nincs az a technika, ami vissza tudná adni az orgona sípjainak hangzását. Amikor az orgona megszólal, erejébe az egész padozat beleremeg. A mostani koncert mégis megpróbálkozik ezzel. A tökéletességre törekvés a cél. Szeretnék a lehető legjobbat, legtökéletesebbet megtalálni, megérinteni, eljutni hozzá, s eljuttatni másoknak. A gregorián visszatér a gyökerekhez, egy néhány évtizedes tudomány, a szemiologia kutatásainak gyümölcsét, több
évezredes gyökereket dolgoztak fel, az eredeti gregoriánt hallhatja a közönség, a bécsi zeneakadémia szkólájának előadásában.

“Hálásan köszönöm igazgató úrnak a gondolatait, és azt a sok-sok munkát amit ő maga is és munkatársai és partnerei is végeznek ezen koncertsorozat kapcsán, illetve az elmúlt években is azzal a missziós szándékkal, hogy a szent zenét, a csodát, melynek ma is részesei lehetünk, minél több ember felé hitelesen tudja-tudjuk közvetíteni” – kezdte megnyitó beszédét dr. Udvardy György veszprémi érsek.

Majd kifejezte örömét, hogy újra lehet élőben koncertet hallgatni, s hogy a szervezőknek köszönhetően ilyen színvonalú előadásoknak lehetnek majd részesei. Reményét fejezte ki a jövőbeni együttműködésnek is, különös tekintettel a térségben szerveződő 2023-as európai kulturális főváros cím kapcsán. Egyházzenei fesztivál: Con spirito. Lélekben. Lélekkel. Különös hangsúlyt ad a mai esténknek – mondta, hogy közel van a pünkösd, a Lélek kiáradásának a megünneplése. Isten Szent Lelke nélkül nem születik meg egyetlen egy gondolat, nem születik meg egyetlen egy képlet, nem születik meg egyetlen egy vers, egy jó cselekedet, egy tudományos fölfedezés, de egy művészeti alkotás sem. Isten Szent Lelke kiárad a földre, megújítja a föld színét. S ez a kiáradás az, ami aztán bennünket is erővel tölt el. Hiszen annak lehetünk egy-egy művészeti alkotás szemlélésekor részesei, ahogyan az alkotóbea megfogan a Lélek erejében a szép, az igaz, a maga tehetségével ezt papírra veti, megfogalmazza, átadja, rajzokkal rögzíti. S aztán jönnek azok, akik ezekből a rajzokból, írásokból előadják. Ugyanaz a Lélek, aki segítette megfogalmazni, ugyan az a Lélek, aki az eszközöket adja, ugyanaz a Lélek szólaltatja meg, s ugyanaz a Lélek működik bennünk – hangsúlyozta ki köszöntőjében a főpásztor.

Bécsi Zeneművészeti Egyetem Gregorián Szkóláját az intézmény Egyházzenei Tanszékének jelenlegi és végzett növendékei alkotják. Antanina Kalechyts 2020. márciusa óta az egyetem gregorián- és liturgiaprofesszora, és ebben a minőségében – elődje, Cornelius Pouderoijen professzor után – a tanszék szkóláját is vezeti. A szkóla változó felállásban rendszeresen énekel szentmiséken, valamint hangversenyek keretében bel- és külföldön egyaránt. A meghívások rendszerint gregorián fesztiválokra, nemzetközi szimpóziumokra illetve tudományos előadásokra szólnak, melyeknek központi témája a gregorián repertoár ma ismert, legkorábbi kéziratainak interpretációja.

A fesztiválon május 21-én, pénteken este Vashegyi György vezénylésével, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lesz hallható Veszprémben az Árpád-házi Szent Margit-templomban. További részletek: http://www.filharmonia.hu

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »