Megkezdődött a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért akciója. Budapesten Erdő Péter bíboros nyitotta meg a programot, míg az akció vidéki megnyitóján  Veszprémben Márfi Gyula érsek megygyújtotta az adventi koszorú második gyertyáját. A jelenlévők mindkét helyszínen egy-egy mécsest gyújtva egy szívet formáztak a templom előtti téren, jelképezve így a szeretet lángját.

 Budapesten a Szent István Bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros beszédében felhívta a figyelmet a mások iránti szeretet fontosságára, Krisztus szeretetének közvetítésére. Écsy Gábor atya a Katolikus Karitász igazatója beszélt a szolidaritási program történetéről, céljáról. Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst; az akcióban ma már 15 ország vesz részt évről évre. Az akció célja minden országban közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Emellett társadalom peremére szorultakra hívja fel a figyelmet. Az országos akcióban idén a Katolikus Karitász 11 egyházmegyei szervezete vesz részt, így az ország több mint 150 településén gyúlnak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek. Az akció keretében a Karitász önkéntesei és munkatársai adományért gyertyákat adnak a járókelőknek, s minden átadott mécses egy rászorulót jelképez. A program során felajánlott adományból származó összeget a Karitász minden országban a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja. A programsorozat vidéki megniytója idén Veszprémben volt a Szentháromság téren és a Szent Mihály Bazilikában. Márfi Gyula veszprémi érsek az érsekség és Város közös adventi koszorúján meggyújtotta a második gyertyát és elmondta, hogy advent fényei egymás után kigyúlnak majd, és úgy növekszik Krisztus fénye is a világban. A Katolikus Karitász a szeretet fényével küzd a szegénységért.” Zagyva Richárd a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász emlékeztetett, hogy a szolidaritás fénye figyelmeztet bennünket, hogy vannak nálunk szegényebb emberek, figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk. A gyertyák meggyújtása után a Padányi Katolikus Iskola kórusának és a Szilágyi Kersztény Iskola harangegyüttesének előadásában adventi gyertyafény koncerttel fejeződött be a megnyitó a Szent Mihály Bazilikában.

Az idén a Katolikus Karitász munkájához csatlakozott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) is. A „Jónak lenni jó!” elnevezésű kampányával segíti a Karitászt, december 15-én több órás műsorfolyamban egy adománygyűjtő nap keretében mutatja be a közmédia a szervezet sokrétű tevékenységét.

Zagyva Richárd

[simpleviewer gallery_id=”415″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »