Családi napok a Veszprémi Főegyházmegyében

A balatonfüredi Krisztus Király Plébánia adott otthont az idei Együtt az úton című rendezvénysorozat nyitó napjának július 15-én.

A Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája által több mint húsz éves múltra visszatekintő, kétévente megrendezésre kerülő családtáborának szervezői komoly kihívás elé kerültek 2021-ben, mert még a tavaszi hónapok vége felé sem volt biztos, hogy megrendezhető-e idén nyáron egy ilyen rendezvény. A szervezők nem szerettek volna lemondani a sok család számára nagy élményt jelentő, komoly lelki tartalmat is hordozó programról, ezért új lehetőséget kerestek. A korábban egy helyszínen megrendezett tábort 2021-ben egy négynapos, négy különböző városban tartott rendezvény hivatott helyettesíteni. A felkért előadó, Kiss Didák ferences szerzetes vállalta, hogy előadásaival, beszélgetés vezetésével a házaspárok párkapcsolatának szebbé, jobbá tételét segítse.

Az esemény kezdetén Dr. Fodor János balatonfüredi plébános, a főegyházmegye családreferense köszöntötte a résztvevőket, majd a helyi fiatalok zenés műsorral hívták a programra a családokat. Ezután a gyerekek kisvonattal a Balaton-partra mentek, onnan pedig hajóra szálltak, ami egy rövid kirándulásra vitte őket.

A felnőttek számára ez idő alatt Didák testvér elgondolkodtató előadást tartott a templomban. Mint elmondta, fontos számára, hogy a házaspárok minél mélyebb, szebb kapcsolatot éljenek meg egymással, és ő munkáját tulajdonképpen ezért végzi. Ennek jobb megértését segítette a mai előadás, amely egy picit általánosabb jellegű, némiképp elrugaszkodott a házastársi kapcsolat témakörétől, de nagyban hozzájárul annak megértéséhez is.

Kiindulási pontja John Veltlin jezsuita szerzetes modellje, amelyet az emberről és a spiritualitásról alkotott, és amelyet Didák testvér aztán továbbfejlesztve kifejtett. Minden modell egyszerűsítve mutatja be az ember működését, ezáltal azonban hozzájárul annak könnyebb megértéséhez. Ez a spirituális modell egy keresztény modell, mert a személyiséget úgy ábrázolja, hogy a legbelső része a Szentlélek lakóhelye, míg a legkülső héja a spirituális tudatosságunknak a szintje, a körülötte lévő mező a cselekedeteinket jelzi, amelyek indíttatása a körön belülről jön. Fontos, hogy a modell erkölcsi ítéletektől mentes, azaz független attól, hogy egy cselekedet erkölcsileg jó-e vagy sem, csak indíttatást vizsgálja.

A legbelső szint a Szentlélek lakóhelye, a második szint a szükségletek, alapigények szintje. Harmadik szinten van az érzelmi életünk, negyedik szinten az emlékképek, jövőbeli álomképeink, míg az ötödik szinten az értelmünk, akaratunk. A hatodik, legkülső szintet Didák testvér spirituális tudatosság névvel illette, és jól körül is határolta, hogy ez mit is jelent.

Anélkül, hogy erkölcsileg vizsgálnánk ezeket, a fentiek mind-mind irányíthatják cselekedeteinket. Így döntéseink lehetnek ösztönöktől, racionalitásról vezérelt döntések, de lehetnek az álmainkból vagy pillanatnyi érzéseinktől indítottak is. Emellett történhetnek a Szentlélek sugallatára, és befolyásolhatják őket saját, tudatosan választott hitbéli, spirituális meggyőződéseink is.

Ez az elsőre talán kicsit nehezen érthető, de lebilincselően érdekes előadás egy merőben új nézőpontból világította meg az ember cselekedeteinek indítékait, segítve ezzel, hogy könnyebben megértsük egymást.

Ezt követte az érseki szentmise, amelyen már a családok együtt vettek részt, és amelyet Dr. Udvardy György érsek úr Dr. Fodor János atyával mutatott be. Koncelebrált Bajcsy Lajos atya és Dr. Munkácsi János állandó diakónus is szolgált a szentmisén.

Érsek atya szentbeszédét azzal kezdte, milyen meghatározó pont az ember életében a bemutatkozás. Onnantól kezdve, hogy tudjuk egymás nevét, esetleg foglalkozását, meg tudjuk szólítani, könnyebben kapcsolatot tudunk teremteni vele. Kiemelte, hogy a Szentírásban is van egy olyan pont, ahol maga az Isten mutatkozik be először az embernek, amikor is Mózesnek jelenik meg, és az égő csipkebokorból megszólítja őt. Beszélt arról, mit is jelent az, hogy “Aki van, az küldött engem hozzátok”. Isten egy olyan valóság, aki elsősorban nem felsőbb hatalom, hanem aki nem hagyja az embert magára, állandóan jelen van a számunkra.

A nap programja a közösségi ház udvarán a szabad ég alatt megterített vacsorával, majd Écsi Gyöngyi mesemondó, előadóművész gyerekeket és felnőtteket is magával ragadó meséjével folytatódott. A hangulatos estét Vastag Ricsi, a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetőjének és a Szilágyi Keresztény Iskola tanárának táncháza zárta, ahol a talpalávalót Schneider Gyula és barátai szolgáltatták.

 

A rendezvény pénteken Tapolcán, szombaton Veszprémben folytatódik.

 

Kovácsné Széplaki Borbála

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »