Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy díjas festőművészre emlékeznek tisztelői Badacsonytomajon, a Szent Imre római katolikus templomban február 4-én, halálának egy éves évfordulóján. A szertartás 17 órakor kezdődik.

Udvardi Erzsébet 55 évig élt Badacsonytomajon, a térség számos templomában, közintézményében láthatók alkotásai. A badacsonytomaji templomba újszerű technikával (olaj montázzsal) készült monumentális táblaképeket festett – középen az Utolsó vacsorával, baloldalt az Olajfák hegyének jelenetével, jobb oldalt a Feltámadás eseményének megörökítésével.

A település másik szakrális nevezetességű pontján pedig a 2008. március 30-án, Isteni irgalmasság vasárnapján adták át azt a Boldog János Pál pápa tiszteletére emelt emlékhelyet a Badacsony keleti oldalában, a volt pálos kolostor közelében, amely a művésznő tervei alapján készült el a turistaút mellett. Itt egy kőfülkében Udvardi Erzsébetnek az egyházfőről készült egészalakos portréja látható, amint a pápa pásztorbotjára támaszkodik. Az emlékhelyet 2008-ban Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius áldotta meg szertartás keretében. Az emlékhelyen minden évben Isteni Irgalmasság ünnepéhez kötődően szabadtéri szentmisét mutatnak be.

Toldi Éva

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »