SzMB Kórus

Szent Mihály Kórus

“Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek” Babits Mihály

A Veszprémi Bazilika Szent Mihály kórusa – melynek a fenti idézet a mottója – 2009. január 27-én alakult meg tizenöt fővel, Zsilinszky Cecília kántor vezetésével.
Kezdetben csak három szólamban énekeltünk, majd ahogy a kórus bővült – ma már huszonöten vagyunk -, úgy nyílt lehetőség négyszólamú művek tanulására is.
Évente 15-20 művel gyarapszik a megtanult művek sora.
Próbát hetente egyszer, kedden este tartunk.
Az egyházi zene lelki élményt juttat el hozzánk, ezzel gazdagítjuk a liturgiát, és örülünk, ha ezt átadhatjuk azoknak, akik hallgatják a szentmiséken, vagy a hangversenyeken.
Isten dicsőségét szolgálni nem kis feladat, de öröm is.
Az elmúlt hat év alatt a Bazilika ünnepi liturgiáin való szolgálatunkon kívül sok más templomban is énekeltünk, ahova hívtak bennünket. Így jutottunk el a következő helyekre: Keszthely, Balatonalmádi, Tamási, Várpalota, Dombóvár, Ajka, Kapolcs, Balatonfüred, Városlőd, Szentbékkálla, Pannonhalma, Ravazd, Vác.
Minden évben rendszeresen részt veszünk az Egyházmegyei Kórustalálkozókon, valamint a Gizella-napi ünnepségeken is énekelünk.
Hagyományt teremtve 2010. szeptembere óta, évente a Szent Mihály napi búcsúhoz kapcsolódva ünnepi hangversennyel szolgálunk a Bazilikában.
Nagy megmérettetésünk 2013. májusában volt, a Mária Rádió által szervezett Kórusversenyen Budapesten a Szent Angyalok Templomban. Itt a kórus ezüst minősítést kapott, kórusvezetőnk Zsilinszky Cecília pedig kiváló karnagyi munkájáért különdíjban részesült.
Még ez évben – 2013 – októberében pedig a Magyar Katolikus Kultúra Napjai alkalmából Budapesten a Kongresszusi Központban megrendezett Katolikus Kórustalálkozón énekeltünk, képviselve a veszprémi egyházmegyét.
Énekkarunknak eddig két lemeze jelent meg saját használatra, egyik 2011-ben, a másik 2013-ban.
Énekkarunk életét 2014 szeptember óta színesíti az újonnan alakult Szent Mihály Gyermekkar. Karnagyunk minden diákmise előtt foglalkozik a gyerekekkel, és ők hétről hétre szolgálnak a szentmiséken. Többször énekeltünk a kis kórussal együtt koncert keretében is.
Ez úton köszönjük meg Nagy Károly kanonok atyának, és Dr. Márfi Gyula érsek atyának a sok biztatást és támogatást, valamint karvezetőnknek Zsilinszky Cecíliának lelkes és kitartó munkáját.
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit, aki szeret énekelni Isten dicsőségére, és gazdagítani kívánja ezt a kis közösséget.

Hetesiné Hungler Judit alapító kórustag

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »