Fényképalbum a székesegyház újraszenteléséről (1910)

Különleges kultúrtörténeti ritkaság a Veszprémi Érseki Könyvtár állományába tartozó századeleji fotóalbum. A 42367-es raktári jelzet alatt nyilvántartott 24×17 cm-es könyvtári dokumentum három fotósorozatot tartalmaz.

Az első hét felvétel a neoromán stílusban felújított székesegyházat és a templom 1910. október 4-én történt újraszentelését ábrázolja. A képek eszmei értékét növelik a tulajdonos Molnár Ernő bejegyzései, melyek segítségével azonosíthatjuk a szertartáson részt vett prelátusokat és az őket körülvevő papságot. A felvételek a kor szokásaival ellentétesen nem statikusak és előre beállítottak, a liturgikus esemény konkrét momentumait örökítette meg a fényképész.

Az albumban találunk három művészi igénnyel készült fotót a Hornig Károly püspök (1888–1917) által emeltetett veszprémi Feltámadt Üdvözítő-templomról. A helybeliek által csak „Károly-templomként” emlegetett kápolna az építtető püspök és koronabíboros temetkezési helyéül is szolgál.

A kötet a püspöki palotáról készült öt részből álló fényképsorozattal zárul, melyben a Ferenc József 1908-as togatására berendezett enteriőrökkel ismerkedhet meg az érdeklődő. A királyi lakosztály és a szobák látványvilága különleges kortörténeti ritkaságnak tekinthető.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »