2013. május 11-én délelőtt tartotta a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának ünnepén a hagyományos zarándoklatát a Főegyházmegye papjainak és híveinek részvételével a veszprémi Szentháromság téren. Az ünnepi szentmise főcelebránsa dr. Márfi Gyula érsek volt, de a zarándokokkal együtt ünnepelt Szendi József a főegyházmegye nyugalmazott érseke, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök,  és a szentmise szónoka Majnek Antal OFM munkácsi megyéspüspök. A szentmisét a hit évében ünnepélyesebbé tette, hogy Nagy Károly kanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa az ünnepi szentmisére a főegyházmegye területéről összegyűjtötte a Veszprémhez kötődő  Árpád-házi szentek ereklyéit, s azokat az ereklyéket őrző atyák hozták ünnepélyesen az oltár elé. Az ereklyék között volt Boldog Gizelláé mellett, Szent István, Szent Imre, Szent Gellért, Szent Kinga, Szent Erzsébet, Szent László, és egy huszadik századi boldogunk, Batthyány Strattmann László ereklyéje is.

A szentmise után a papság és a hívek ünnepélyesen átvonultak a Szent Mihály Bazilikába, ahol az ereklyék oltáron elhelyezése után a Liszt Ferenc kórustársaság Vinczeffy Adrienne vezényletével énekelt az Árpád-házi Szentek tiszteletére. Most először csendült fel a jelenlévő Daróci Bárdos Tamás és Kozma László szerzeménye Gizella királynőről.

Az ünnepi szentmisén és az azt követő ismeretszerző játékon szép számmal vettek részt a főegyházmegye fenntartásában működő iskolák tanulói. Számukra a Főegyházmegye Ifjúsági Irodája szervezett akadályversenyt a veszprémi várban. Ennek kiindulópontja a Szaléziánum volt, innen a Piarista templomba, a Gizella kápolnához, a Margit-romokhoz, a Szent György kápolnához zarándokoltak a gyerekek. Az ifjúsági iroda munkatársait a cserkészek és a Főegyházmegye papnövendékei segítették. A vetélkedő célja volt, hogy mindenki megismerkedjen az Árpád-házi szentekkel, a kalandtúra végén apró ajándékokkal várták őket. A diákok a vetélkedő után még filmeket néztek és kiállításokat tekintettek meg, de egy kis kézműveskedésre is jutott az idejükből.

A felnőtteket is érdekes programok várták. A Szaléziánumban Koltay Gábor Gizella sírjánál készült dokumentumfilmjét, valamint az Árpád-házi szenteket bemutató filmeket tekinthettek meg az érdeklődők. Ehhez kapcsolódóan megtekinthették az előző nap nyílt, az Árpád-házi szentekről szóló kiállítást, de a jövő héten érkező Bosco Szent János ereklyéjéhez kapcsolódva ezen a napon ingyenesen volt látogatható a szalézi rendet bemutató centenáriumi kiállítás is.

Az eseményekben gazdag napot a Mindenszentek litániája zárta a Szent Mihály Bazilikában, majd a záróáldást a jelenlévő ereklyékkel kapták a zarándokok.

Képes beszámoló:

[simpleviewer gallery_id=”276″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »