A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentje, Boldog Gizella ünnepe alkalmából május 10-én tartották a hagyományos Gizella-napi főegyházmegyei zarándoklatot a zsúfolásig megtelt veszprémi Szentháromság téren.

Több mint ezren vettek részt a szentmisén, amelyet Márfi Gyula érsek mutatott be a főegyházmegye papságának koncelebrálásával. A szentmise elején az érsek külön köszöntötte a város vezetőit, a magyarországi német nyelvű vendégeket és a Passauból érkezett delegáció tagjait, valamint a Veszprémi Főegyházmegye iskoláiból érkezett közel 400 diákot.

A szentmise olvasmányai magyar és német nyelven egyaránt elhangzottak.

„Idén úgy ünnepeljük Boldog Gizella királynőt, hogy fiára figyelünk. Hiszen ahogy Jézus mondta: gyümölcséről ismerik meg a fát.” – indította szentbeszédét az ünnep szónoka, Balás Béla kaposvári megyéspüspök.

A főpásztor szerint mondhatjuk, hogy könnyű volt Szent Imre hercegnek, ilyen anya és ilyen apa gyermekeként, ennyi lehetőséggel. Neki valóban volt „hátszele”. Valóban nagy kegyelem, hogy olyan tapintatos, kulturált és finom édesanyja volt, mint Boldog Gizella, aki maga is körül volt véve családjában szentekkel és szerzetesekkel. És édesapja, Szent István is gondos, nagy munkával, ugyanakkor gyengéden készítette fiát az életre. Az emberpalántának szüksége van példákra: a szüleiben, a tanáraiban, lelkipásztoraiban, barátaiban, ugyanakkor ez nem elegendő. Hitet nem lehet örökölni, az személyes kapcsolat. És a jellem sem öröklődik – hangsúlyozta a kaposvári püspök.

Balás Béla rámutatott a kegyelem meghatározó szerepére: Isten „előfinanszíroz”, óriási kegyelmeket kapunk, a többihez kötelesek vagyunk hozzánőni. Szent Imre háttere sem eredményezhette önmagában a páratlan jellemet, hanem hajlandóságot jelentett. A főpásztor Schütz Antal teológust idézte: „A jó család és a jó hitoktatás nem eredményezi, hanem hajlamosítja a természetet, hogy jól döntsön.”

Miért volna tehát nekünk nehéz? – tette fel a kérdést a főpásztor szentbeszéde végén, majd így zárta szavait: Miért volna lehetetlen hősnek, nagyszerűnek és tisztának lennünk? Isten közel van. Éljünk a szentségekkel, és tekintsünk Istenre, aki velünk jár, aki vándorlásunk társa lett.

A szentmise végén második alkalommal adták át a főegyházmegye kilenc tanulójának kiemelkedő tanulmányi eredményük és példamutató hitéleti tevékenységük elismeréseként a Szent Imre-díjat. További huszonnégy tanuló oklevelet vehetett át.

Az ünnepi szentmise és a díjátadás után akadályverseny várta az iskolásokat. A veszprémi várban, a Szaléziánum kiállításához kapcsolódva létrehozott állomásokon hitvallók és vértanúk életével és példájával ismerkedhettek meg ( Bódi Mária Magdolna, Brenner János, Tóth Tihamér, Mindszenty József, Boldog Sándor István, valamint a hét ferences vértanú). Emellett mindenki megtekintette a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítását a két szentté avatott pápáról, XXIII. János és II. János Pál pápákról a piarista templomban.

A felnőttek eközben zenés áhítaton vehettek részt a bazilikában: a Szent Mihály kórus Gizella-köszöntőt adott elő.

Az ismeretterjesztő túráról megérkezve a diákok a bazilikában rövid műsorokkal tisztelegtek Boldog Gizella előtt, majd Márfi Gyula érsek az ereklyével történő áldásával zárult az ünnep.

A Gizella Napokhoz kapcsolódva idén első alkalommal szervezte meg a Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda a Gizella-kupát, melyen a főegyházmegye által fenntartott iskolák csapatai mérhették össze focitudásukat. A torna döntőjének kezdőrúgását Márfi Gyula érsek végezte el, az első helyet az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola csapata szerezte meg. Az első helyezett csapat jutalomként barátságos mérkőzést játszhatott a kispapok csapatával.

A Szent Imre-díj idei díjazottjai:

Orbán Laura – Nepomuki Szent János Általános Iskola, Várpalota
Kovács Írisz Karolina – Ranolder János Általános Iskola, Keszthely
Papp Dániel – Padányi Katolikus Gyakorlóiskola Tótvázsonyi Tagiskola
Rádi Stella – Nagyboldogasszony Általános Iskola, Tapolca
Csepely Zsófia – Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola, Veszprém
Pődör Gergő – Szent István Általános Iskola, Pápa
Tóth Nándor – Padányi Biró Márton Gimnázium, Veszprém
Pál Márton – Padányi Biró Márton Gimnázium, Veszprém
Rieder Sára – Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola, Ajka

(A Magyar Kurír beszámolója alapján)

[simpleviewer gallery_id=”540″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »