A Veszprémi Főegyházmegye két komolyzenei pályázata a Gizella Fanfár és Gizella Mise pályázat 2022. májusában került országosan meghirdetésre, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával és a Filharmónia Magyarország közreműködésével. A pályázatok célul tűzték ki, hogy Veszprém város 18-19 századi, példátlan gazdagságú zenei időszakára emlékezve, ahhoz kapcsolódva, maradandó kulturális értékeket alkotva gazdagítsák a város és az Egyházmegye zeneirodalmát.

Olyan zeneművek megszületését segítette elő a két pályázat, melyek megidézik Gizella királyné Veszprém szeretetét, hitben való elköteleződését és méltó Főpásztorunk jelmondatához: „Őseink hite, a jövő reménye.”

A Gizella Fanfár Pályázatra 10 míg a Gizella Mise Pályázatra 7 versenymű érkezett be. A pályaműveket a zenei szakemberből álló Bíráló Bizottság anonim módon értékelte. A Bíráló Bizottság tagjai: Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Tardy László Liszt Ferenc díjas OMCE egyházzenész, karnagy; Virágh András Gábor zeneszerző, orgonaművész, Vikman Pál a VEB 2023 komolyzenei programmenedzsere, és Horváthné dr. Csomó Orsolya a Veszprémi Egyházmegye Egyházzenei Bizottságának elnöke.

A Bíráló Bizottság elnöke Dr. Udvardy György veszprémi érsek volt.  

Az ünnepélyes eredményhirdetés szeptember 29-én az Árpád-házi Szent Margit-templomban tartott érseki szentmisével vette kezdetét, majd a Veszprémi Érseki Főiskola dísztermében került sor a díjátadóra. A Gizella Fanfár Pályázaton I. helyezést ért el Malek Miklós, II. helyezést Kovács Szilárd Ferenc, osztott III. helyezést Balogh Máté és Magda Dávid zeneszerző.

A Gizella Mise Pályázat díjazott zeneszerzői: Kovács Szilárd Ferenc I. helyezett, Déri András II. helyezett, Mészáros Zsolt Máté III. helyezett.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a Mendelssohn Kamarazenekar és a Magyar Honvédség Veszprémi Légierő Zenekara közreműködött.

Az első helyezést elért zeneműveket 2023-ban, Veszprém Európa Kulturális Fővárosának évében, Gizella napon, ünnepélyes szentmise keretében hallhatja a közönség.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »