Játéktér, előadások, kézműves foglalkozások, csillámtetoválás – ez csak néhány kelléke a Szaléziánum gyereknapjának. A színes programkavalkád idén is százakat vonzott a veszprémi várba.

Veszprém várossal közös rendezvény keretében a Szentháromság téren különféle fajátékokat próbálhattak ki a gyerekek, megtekinthették Rudi bohóc és a Pegazus Színház Koffermesék című előadását. A Szaléziánum udvarában csillámtetoválás, hűtőmágnes készítés és szívószál díszítés várta az érdeklődőket.

A gyermeknapot Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában (de nem mindenhol) június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

[simpleviewer gallery_id=”894″]

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »