A Karitász „Egymillió csillag” nevű szolidaritási akciójának keretében újra kigyúltak a fények a veszprémi várban 2015. december 6-án alkonyatkor, a Szentháromság téren. Hagyomány Veszprémben, hogy a város adventi koszorújánál, a második gyertya meggyújtásakor meggyújtják a karitász önkéntesek és a járókelők a szeretet lángjait, ebben az esztendőben a Karitász logóját formázták meg. Szíjártó László esperes, plébános, a Főegyházmegyei Karitász nemrégiben kinevezett igazgatója elmélkedésében a program fontosságára hívta fel a figyelmet, megismertetve az egymillió csillag program üzenetét, kérve a jelenlevőket, hogy gyújtsák meg ezt a gyertyát a családi otthonokban gondolva a rászorulókra. Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere is köszöntötte a jelenlevőket, majd közösen meggyújtották a gyertyát az adventi koszorún. A gyertyagyújtáson közreműködött Vajda Károly, a veszprémi Petőfi Színház művésze Dsida Jenő Közeleg az emberfia című költeményét szavalta el.

Ezt követően a Csermák Antal Zeneiskola és a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei adtak jótékonysági koncertet a Szent Mihály Bazilikában, majd szentmisét mutattak be, melynek főcelebránsa Márfi Gyula érsek volt.

Az akcióban ma már 15 ország vesz részt évről évre. Célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé. Az idén 2015. december 6. és 13. között megrendezett akció keretében a Karitász önkéntesei gyertyákat adnak a járókelőknek, s minden egyes mécses egy rászorulót jelképez, több helyszínen rendezvény keretében szerveznek gyertyagyújtást és látványos programokat a Karitász munkatársai, önkéntesei. A program során felajánlott adományból beérkező összeget a Karitász minden országban a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja.

Az Egymillió csillag hazánk közel kétszáz településén kerül megrendezésre, s zárórendezvénye december 13-án Pápa főterén lesz 17 órakor.
A Karitász ezzel a programmal próbálja felhívni az emberek figyelmét a szegénységgel küszködőkre, akik köztünk élnek.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »