A Szent Jakab templomról

2012. június 1-én, Lesenceistvándon a Szent Jakab templomban Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek úr hálaadó szentmisét mutat be a lesenceistvándi Százholdas Pagony Közös Fenntartású Napközi Otthonos Óvoda 50 éves jubileuma alkalmával.

A XVIII. századi barokk templom keletelt szentélyében a főoltárt, és a templom védőszentjét, Szent Jakab apostolt ábrázoló képet látjuk, jobbra pedig a vörös márványból készült keresztelő kutat vehetjük észre. A főoltáron figyelemre méltó a fiókáit tápláló pelikán fából faragott domborműve. Jézus önfeláldozó szeretetének a jelképe. Az oltár jobb és bal oldalán Szent Péter és Szent Pál apostolok szobrát helyezték el. A jelképeikről, (az evangéliumos könyv, kulcs és kard), ismerjük fel őket. Az oltár alatt a 4 evangélistának fából faragott domborműve látható. A feliratos, félkörívű szalagra az evangélisták nevét latinul írták fel.

A főoltárképen Szent Jakab apostolt indulásra kész mozdulattal ábrázolták. Benne feszül a példamutató készség Jézus parancsának teljesítésére: Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig (Szent Máté evangéliuma 28,19-20). Szívéhez öleli az evangéliumos könyvet, jobbjában zarándok botot tart, a jelképes zarándok-kalap a hátán. A spanyolországi Santiago de Compostella-i Szent Jakab zarándok útra, de földi életünk zarándok jellegére is utalnak ezek a jelképek. A háttérben Jeruzsálemre jellemző házak, pálmafákkal.

A lesenceistvándi templom a középkori templom helyén épült, a XVIII. század második felében, barokk stílusban. Később többször bővítették. Harmonikus, imádságra hangoló, belső teret alakítottak ki. Arányosak a méretei, szépek még a boltívei is. A templom mérete: 26×7 méter.

Bécsi László

plébános

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »