Hamvazószerdán veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával jelöli meg a pap, miközben hagyományosan a következőket mondja: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” vagy: „Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!”.

A Padányi Katolikus Iskola diákjai és tanárai 4 csoportban hamvazószerdán szentmisén vettek részt a Szent Mihály Bazilikában. A szentmiséket Márfi Gyula érsek, Nagy Károly apátkanonok, plébános, Takáts István, a Padányi iskola lelki igazgatója és Pintér Tamás Piusz a Padányi iskola tótvázsonyi tagiskolájának lelki igazgatója mutatták be.

Szentbeszédében a főpásztor a böjt jelentőségéről beszélt a diákoknak, ami a lélek megújulását szolgálja. A testi önmegtartóztatás mellett a kísértéseknek való ellenállás, a rossz szokásokról való lemondás segíti ezt a folyamatot. A Irgalmasság éve az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek fontosságára irányítja a figyelmünket, Érsek atya óva intett azonban attól, hogy jótékony cselekedeteinkkel nyilvánosan kérkedjünk. A bűnbánat és a tízparancsolat megtartása üdvösségünk mellett földi boldogságunk kulcsa. Személyiségünk sok területen kiteljesedhet, önmagunk felülmúlása azonban az ima ereje által lehetséges.

Ferenc pápa nagyböjti üzenetében is konkrétan ajánlja, hogy a keresztények most különösképpen gyakorolják az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit: „Ha a testi szükségleteiken keresztül megérintjük Jézus testét rászoruló testvéreinkben, akiknek ételt, ruhát, szállást adunk, akiket meglátogatunk, a lelki szükségleteik – tanácsadás, tanítás, megbocsájtás, figyelmeztetés, imádkozás – közvetlenebbül megérintik bűnös voltunkat. … Ne vesztegessük el a nagyböjt alkalmas időszakát, amely a megtérésünket szolgálhatja!”

Ferenc pápa nagyböjti üzenete az alábbi linken olvasható.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »