A veszprémi Szent Mihály Bazilikában évek óta hagyomány, hogy Szent Bálint nap alkalmából különleges áldásban részesítik a házaspárokat. 2016. február 14-én, vasárnap Nagy Károly apátkanonok a délelőtti fél 11-es és az esti 6 órás szentmisén áldotta meg a jelenlévő házasokat, hogy  a házasságkötéskor tett esküjükhöz hűségesek maradjanak életük végéig.

A szentélyben elhelyezett gyertya és 6 üveg bor Jézusnak a Kánai menyegzőn véghezvitt csodájára emlékeztet, amikor a kőkorsókban lévő vizet borrá változtatta.

Szent Bálint (latinul Valentinus) 3. századi vértanú, áldozópap volt. Egyes források szerint azért végeztette ki II. Claudius császár, mert babonaságnak nevezte a pogányságot, más források szerint, mert ke­resz­tény szer­tar­tás sze­rint ad­ta össze a sze­rel­mes­pá­ro­kat. Ő a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziában szenvedők védőszentje.

Hagyomány a katolikus egyházban a katekumenek (felnőtt keresztségre készülők) bemutatása a hívő közösségnek. A február 14-i fél 11-es szentmise keretében mutatta be Nagy Károly apátkanonok azokat, akik a 2016. évi húsvéti vigília keretében fognak a szentségekhez járulni a Szent Mihály Bazilikában.

FC8A4012 FC8A3964FC8A4020 FC8A3961FC8A4004FC8A4094

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »