Paksy Eszter kiadóvezető-szerkesztő, Kollár Gabriella pedagógus és Kapás Orsolya fordító, szakmaiságuk mellett mindegyikük többgyermekes édesanya beszélgetett a Fokoláre Mozgalom kiadója által megjelentetett három könyv kapcsán a női-anyai életút három meghatározó szakaszáról.

Éline Landon Kimerült anyáknak címmel íródott, frissen kiadott könyve kapcsán hangzott el először: milyen jó, hogy immár olvashatók ilyen bátor írások nők, anyák tollából, melyek valós – utólag visszanézve olykor humoros élettörténetekkel gazdagon átszőve – hitelesen segítik a nőket az egyes életszakaszokat tudatosan és pozitívan megélni. Először a kisgyermekes anyaság került fókuszba, amelyről Kapás Orsolya osztotta meg saját, aktuális megéléseit. Kollár Gabriella, hat gyermekes édesanya, aki az Otthon Segítünk Alapítvány Veszprém megyei szervezetének alapítója is, elmondta: az alapítvány küldetése, hogy önkénteseik révén segítsék a kisgyermekes édesanyákat, családokat az élet különböző területein. Szeretnék azt a derűs, jóbaráti segítséget nyújtani segítőként, barátnőként, pótnagymamaként, amely megkönnyíti ezt a sok édesanya számára bizony megterhelő, olykor egyedül elhordozott életszakaszt.

„Merjük elengedni a megfelelési kényszert, a háztartás körüli feladatokat!” – tanácsolja Kapás Orsolya, utalva a fenti könyvben olvasható hétköznapi bátorság kifejezésre. Érdemes elengedni a „mit fognak gondolni?”- hozzáállást és elsajátítani egy egészséges elengedést, lazaságot, hogy a babázós-kisgyermekes években fontosabb a gyerekek, az önmagunk, a család jólléte, mint a tiszta lakás, vagy a vasalt ruhák.

Hana Pinkerová Életem középkora című könyvhöz kapcsolódva egyrészt szintén a bátorságot emelték ki a panelbeszélgetés résztvevői. Inspiráló ugyanis pozitív hozzáállású sorstársaktól olvasni arról a női életközép szakaszról, melyben a gyerekek felnövekedésével és kirepülésével újraértelmezést kíván az anya élete, a házasság dinamikája, a férfi-női szerepek. A pozitív átkeretezés, a jót kereső és észrevevő szemlélet sokat segít, hovatovább új dimenziókat nyit a következő életszakaszhoz.

Johann Christoph Arnold Éveid gazdaggá tesznek könyvének fordítója, Korányi Judit is ezt erősített meg az immár időskort körbejáró kiadvány kapcsán. Hogyan érdemes az öregséget megélni, hogy az valódi élő példaként hasson a következő generációk számára is? A panelbeszélgetés tagjai egyetértettek abban, hogy a női életút évtizedeinek egyéni döntései, személyes hozzállásunk, szokásaink határozzák meg azt, hogy milyenné válunk idős korárunkra. Érdemes tehát azt a pozitív életszemléletet választani és gyakorolni, hozzá az egymást önzetlenül támogató és segítő közösségeket keresni, amelyek erősítik bennünk azokat a személyiségjegyeket, amellyel a fiataloknak öröm lesz hozzánk időskorban is kapcsolódni. „Minden napnak örülök és hálát adok, hogy minden nap szolgálhatok” – egy idős nénitől származik a könyvbéli idézet, amely jó példát ad az értelmesen megélt, a fiatalok felé nyitott időskori életszakaszhoz.

A KATTÁRS hétvégéjén a könyvek személyesen is megvásárolhatók a veszprémi várnegyedben, a IV. faházban, valamint online megrendelhetőek a kiadó honlapján: www.ujvaroskonyvek.hu.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »