Dr. Udvardy György veszprémi érsek nyitotta meg a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány által szervezett különleges képzőművészeti alkotónapot Keszthelyen, a Kis Szent Teréz bazilika gyönyörű belső udvarában június 23-án.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány közel 30 éve azért dolgozik, hogy lehetővé tegye több száz fogyatékossággal élő embertársunk családias környezetben történő lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, és rászoruló gyermekek, családok ellátását.

Az esemény-megnyitón köszöntő beszédet mondott Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke.

Nagy Bálint Keszthely város polgármestere a megnyitó ünnepségen elmondta: „Nagy hangsúlyt igyekszünk fektetni arra, hogy a kultúra, a művészet Keszthelyen még kiemelkedőbb legyen.” A polgármester kiemelt köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy egy ilyen nemes célú alkotóműhely helyszíne lehet Keszthely.

Dr. Udvardy György érsek ünnepélyes köszöntőjében a hit, az ember, és a művészet egységéről és kapcsolatáról elmélkedett. „Saját létünket fedezzük fel napról-napra. A létnek az örömét, képességeinket, adottságainkat, azt, akik mi magunk vagyunk. Ez az örömteli felismerés pedig szükségszerűen elvezet bennünket az Isten-hitre. Szükségszerűen felismerjük önmagunkban, hogy valóban mindannyian Isten képmásai vagyunk! Megjelenítjük, ikonjai vagyunk, úgy, ahogyan vagyunk.” A főpásztor elmélkedésében elhangzott: „A művészet erről a megtapasztalt létről, Isten-képmásiságról, a hitben való értésről, értelmezésről beszél. Amikor az ember arra törekszik, hogy valami szépet megfogalmazzon mind a zene, a művészet, a tánc nyelvén, akkor nem másról beszél, mint önmaga létéről, alkotójáról, a hitnek tartalmáról, és arról, hogy a szép miként teszi életünket érthetővé, mutat túl, valamint tágítja azt isteni mértékűvé.” A Főpásztor örömét fejezte ki, hogy további kezdeményezések és együttműködések várhatóan kibontakozóban vannak.

Az alkotónap házigazdája Mezei András plébános volt, aki szintén nagy nyitottsággal fogadta az alapítványt és az alkotókat. A program művészeti vezetője Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész volt. Az ünnepélyes eseményen Őry Gábor iskolaigazgató szervezésében közreműködtek az egyházmegye fenntartásában lévő keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai, valamint Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a Concerto Budapest hegedűművészei. Az alapítvány képzőművészei és a Ranolder Iskola valamennyi tanulója közösen alkotott a különleges alkotóműhelyben.

A keszthelyi alkotóműhely első ecsetvonásait az egyik értelmi fogyatékossággal élő alkotó és a veszprémi érsek alkotta meg közösen.

Várhatóan az elkészült alkotásokból kiállítást szerveznek majd a Kis Szent Teréz Bazilikában.

link=”image” width=”440″ height=”540″ title=”never”]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »