Idén először nyílt Betlehemi jászol kiállítás a veszprémi Szaléziánumban december 10-től 2016 január 6-ig, a 22. országos Betlehemi jászolkiállítás részeként. A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) felhívására érkezett több száz pályázati anyag nagy része a Magyarság Házában, Budapesten, több mint hetven alkotás pedig a Szaléziánumban látható, idén először vidéken. A pályázatra magyar kézművesek, népművészek, iparművészek vagy bárki alkotó jelentkezhetett, s valamennyi betlehem természetes anyagból készült.
December 10-én, a Szaléziánumban tartott megnyitó a Szilágyi Kereszény Általános Iskola harang együttesének előadásával kezdődött, majd Pálfalviné Ősze Judit igazgató köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy régi álmuk vált valóra most ezzel a kiállítással, a Szaléziánum öt évvel ezelőtti megnyitása óta tervezik egy betlehemes kiállítás létrehozását, ami most megvalósulhatott a Magyar Kézművességért Alapítvány közreműködésével.
Ezt követően Gergely Imre, az AMKA titkára a betlehemi jászol-kiállítás eredetéről mesélt.
A kiállítás ötlete 1993-ból ered, amikor Magyarország először részt vett a római Száz Jászol című nemzetközi kiállításon, s az amelyen való részvételt azóta is A Magyar Kézművességért Alapítvány szervezi. E kiállításokkal a Ciszterci Egyházközség által az 1940-es években kezdett Betlehem-készítő és Betlehem-állító hagyományait is folytatják. Az évek során több mint háromezer hazai és határon túli alkotó és alkotócsoport vett részt a kiállításokban, s idén a két helyszínnek köszönhetően rekordmennyiségű nevezés érkezett.
A szakmai zsűri a művészi érték, a tartalom, az eszmeiség, az esztétikai megjelenés, az ötletesség és a technikai kivitelezés szempontjai alapján döntött a pályázatokról, de – főként az amatőr pályázóknál – figyelembe vette a pályázók személyét, életkorát és esetleges fogyatékosságát is. A zsűri 171 pályázó 291 munkáját fogadta el összesen, ebből 218 alkotás Budapesten, hetvenöt pedig Veszprémben látható. A legfiatalabb alkotó 4, a legidősebb pedig 88 éves.
A Betlehemek központjában elsősorban Jézus áll, de a betlehemi jelenet szereplői mellett helyet kaptak a karácsonyi népszokásokhoz és hagyományokhoz, valamint az ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások is. A kiállításhoz kapcsolódik a Betlehemi képeskönyv 2015 c. három nyelvű reprezentatív fotóalbum is.
Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek Krisztus megszületésének időpontjának, körülményeinek felelevenítésével a karácsony lényegéről beszélt: hogy az Isten fia emberi testbe költözött, hússá, valóságos testté lett. Kiemelte a karácsonynak azt a dimenzióját is, hogy ha mi befogadjuk Isten lelkét, a testünk is a Szentlélek temploma lehet. Jézus ráadásul nem palotában, hanem egyszerű helyen, barlang-istállóban jött a világra, hogy mindenki, az elnyomott, a rabszolga, a hajléktalan, a szegény is magához közel állónak érezhesse. Az itteni alkotásokat is összeköti a hit, hogy valóban Isten jött el közénk, aki arra tanít, hogy szeressük egymást, és tudjunk adni egymásnak – elsősorban önmagunkat. Az első karácsonyi ajándék maga Jézus volt, aki születésekor, halálakor, mennybe menetelekor mindig önmagát adta nekünk.
Az album megvásárolható a Szaléziánumban. A kiállítás január 6-ig látogatható.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »