Iskolánkban történtek

2015.10.20., Hírek rovat

Eseménydús időszak áll iskolánknak, az Ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola tanulóinak háta mögött.

Szeptember 17-én németes és néhány angolos diákunkkal Ausztriában kirándultunk. Megtekintettük a Hinterbrühli Seegrottéban található mészkő bányát, és jártunk a Family parkban is. A programot Bóday Mónika tanárnő szervezte.

Szeptember 24-én Szent Gellért püspök ünnepén, Veszprémben a Szent Mihály Bazilikában, az egyházmegye katolikus iskoláiban tanító pedagógusok jelenlétében iskolánk tanulóiból és tanáraiból álló kórus adhatott műsort a Szent Gellért díjak átadása alkalmából. Iskolánkból Bakos Frigyes atya, és Rieder András igazgató úr kapott ez alkalomból elismerést.

Szeptember 25-én rendezték meg Tihanyban a második bencés kupát. Focicsapatunk a 3. helyen végzett. Iskolánk tanulóit Szánóczki Szilvia testnevelő kísérte el a sport rendezvényre.

Szeptember 30. és október 2-a között került megszervezésre az őszi papírgyűjtés iskolánkban. Az építkezés miatt ezúttal a gyűjtő konténer a plébánia udvarán lett felállítva. A három nap alatt 2 nagy konténert tudtunk megtölteni újrahasznosítható papír hulladékkal. Ezzel járultunk hozzá az új iskolaépület majdani berendezéséhez.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává. Mint az elmúlt években is, ez alkalommal is a Bánki Donát Szakközép iskola adott otthont a rendezvénynek, szeptember 30-án délután. A sok fellépő iskolai és városi kórus között ott volt iskolánk tanulóiból és tanáraiból álló vegyes kórusa is. Most egy Szent Gellértről szóló énekkel örvendeztettük meg a zene világnapja alkalmából együtt lévő közönséget. A kórust Kanyárné Grünwald Petra énektanár vezette.

Október 2-án rendezték meg az Ajka rajtja futóversenyt. Iskolánkat több tanuló és pedagógus is képviselte a városi versenyen. A 2/a osztályos Egressy Boglárka korosztályának versenyében első helyezést ért el. A szintén 2/a osztályos Bánfalvi Kristóf másodikként érkezett a célba. Gálné Józsa Bernadett tanító néni pedig saját korosztálya másodikaként ért célba. A versenyen részt vevő diákjaink is a mezőny elején érkeztek célba korosztályukban.

Október 6-án, az Aradi vértanúkra emlékeztünk. A tanítási órák megkezdése előtt ¾ 8-kor gyűlt össze iskolánk minden tanulója a zsibongóban. Az 5/a osztály szépen összeállított és előadott műsorával emlékeztünk a 13 hazánk szabadságáért küzdő vértanújára. Felkészítőjük, osztályfőnökük Horváthné Tilhof Gyöngyi volt.

Október 7-én „Egy nap az egészségért” címmel megrendezett vetélkedőre hívta a 7-8. osztályos diákokat a Szent-Györgyi Albert Szakközép Iskola. Az UNESCO a 2015-ös esztendőt a fény évének nyilvánította, ezért a fény, emberre gyakorolt hatását dolgozták fel a vetélkedőn. Iskolánkat a 8/a osztály leányai képviselték. A verseny végére a résztvevő tizenöt csapat közül az előkelő ötödik helyen zártak. Az ajkai iskolák sorában ez első helyezést jelenthetett volna számukra. A versenykiírásban egy plakát elkészítése is szerepelt. Leányaink egy szép és színvonalas munkát adtak be a fényszennyezéssel kapcsolatban. Felkészítő tanáruk Szarka Istvánné volt.

Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén szentmisével kezdték napjukat az Ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola tanulói, tanárai és dolgozói. A szentmisét Bakos Frigyes az iskola lelki-igazgatója celebrálta. Szentbeszédében felhívta a figyelmet a szeretet és a tisztelet fontosságára, egymás, a szülők és a nevelők irányába egyaránt. A szentmisén iskolánk 17 tanulója látott el oltárszolgálatot.

Október 15-én, Budapesten a Bűvösvölgy – Médiaoktató Központban jártak iskolánk 5/a osztályos tanulói. A közel hatórás programban animátorok segítségével nyerhettek bepillantást a diákok a média világába. Greenbox segítségével kipróbálhatták, miként készülnek a televíziós hírműsorok, valamint az időjárás jelentés. Megismerkedtek a súgógép kezelésével és használatával. Részesei lehettek egy rövidfilm forgatásának, miként tud stúdió technika segítségével elkészülni egy jelenet. Próbára tehették magukat egy saját készítésű rádióműsorban. A foglalkozások végeztével pedig megtekinthették az elkészült alkotásokat is. A Bűvösvölgy nyújtotta programot ajánljuk minden iskola figyelmébe, játszva segít bepillantani és eligazodni a média világába.

Október 18-án iskolánk idei évben alakult kórusa szolgált a Tósokberéndi Szent István Király templomban bemutatott vasárnapi szentmisén. A szépen csengő gyermek hangok betöltötték a templomot.

[simpleviewer gallery_id=”1001″]
 

Comments are closed.