Isten tenyerén van az életünk

Huszonhat sátor és közel ötven intézmény, lelki mozgalom tárta szélesre kapuit várva az érdeklődőket a veszprémi Katolikus Társadalmi Napokon (KATTÁRS) pénteken.

Kulcsár Dávid atya vezette fel a 16 órai köszöntőt, ahol bevezetőjében elmondta, a KATTÁRS elsődleges célja, hogy reflektáljon, válaszokat adjon a társadalom kihívásaira. Kifejtette, a Veszprémi Főegyházmegye szeretett volna csatlakozni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévadhoz, több rendezvénnyel már korábban sikerült is, azonban a KATTÁRS az, amelyik teljességében meg tudja mutatni a keresztény kultúra szerteágazó voltát.

A veszprémi KATTÁRS mottója: „Erősek a reményben” – ami azt jelenti, hogy Isten mindannyiunkat meghívott a reménységre.

Ezt követően dr. Székely János szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottság elnöke mondott köszöntőt.

Felidézett egy történetet, amikor egy falu határába vízzáró gátat építettek, bár ott mindenki tudta, hogy tíz éven belül el kell onnan költöznie. Az államelnök odalátogatva meghökkenve tapasztalta, milyen elhanyagolt, koszos, szemetes a település. Amikor megkérdezte a polgármestert, miért nem szépítik a falut, a város első embere azt mondta, ha nincs remény a jövőben, nincs munka a jelenben sem.

  • Aki azt hiszi, hogy a világ létének különleges oka nincs, aki szerint abszurd álmodozás az ember élete, aki csak a mának élve élvezi a kényelmet, annak meg kell mutatnunk a világ szépségét, jóságát, hogy a világunk szeretetből van. Arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni. Aki így él, annak végtelen érték az élete. Isten tenyerén van az életünk. Ha van távlat, van munka is – fogalmazott.

Székely János kitért rá, a keresztény hit átjárja a kultúrát, erőt ad a társadalomnak. Akinek van reménye, annak van élete is.

Dr. Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke szerint ünnepeljük, akik vagyunk, amit teszünk, mert van okunk rá. Legyenek ezek a napok bátorítóak, hálaadás Istennek.

  • Bátorítsuk, akinek elveszett vagy megrendült a reménye! Éltessük a reménységet! Ne hiú ábrándot kergessünk, hanem az élet realitását, a reményt, amely az életre irányul! Lássuk meg, hogy a reménység természeténél fogva közösséget teremt. Nemcsak nekünk, hanem a Jóistennek is van terve – hangsúlyozta érsek atya.

Majd köszönetet mondott Porga Gyula polgármesternek, dr. Navracsics Tibor miniszternek, hogy elvállalták a rendezvény védnökségét, és dr. Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, aki a KATTÁRS fővédnöke lett.

Ezt követően dr. Székely János püspök hivatalosan is megnyitotta a Katolikus Társadalmi Napokat, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévad támogatásával valósul meg.

Fotó: Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »