A volt pálos kolostor és a Szent II. János Pál emlékhely közelében álmodta meg Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész a kis hegyi kápolnát, amelyet Szent István király tiszteletére szentelt fel augusztus 23-án délután a Badacsony-hegyen Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A kápolna fő ékessége a festőművész által alkotott oltárkép, amelyen első királyunk felajánlja országát és koronáját Szűz Máriának.

A 6×12 méteres kis kápolna előtti területen nagyon sokan gyűltek össze az ünnepre a borongós időjárás ellenére, és csodálatos módon az eső is elállt a szentmise idejére.

Földi István esperes, badacsonytomaji plébános a szentmise kezdetén – miután köszöntötte a megjelenteket, köztük a helyi önkormányzati vezetőket, valamint Mádl Dalma asszonyt – visszaemlékezett a tavaly februárban elhunyt festőművészre, akinek végakarata teljesül az elkészült kápolnával. Megköszönte a tervező, Jankovics Tibor mukáját, aki végig Udvardi Erzsébettel szoros együttműködésben készítette el a kápolna terveit. Köszönetet mondott valamennyi adományozónak, akik lehetővé tették, hogy ez a kis kápolna elkészülhessen.

A szentmisét Erdő Péter együtt mutatta be Földi István plébános mellett Szerenka Miklós érseki helynökkel, Korzenszky Richárd tihanyi perjellel, valamint Cséry Gergő nemesgulácsi plébánossal.

Erdő Péter bíboros szentbeszéde elején kiemelte, hogy a művésznő gondolata valósult meg egyházi és önkormányzati összefogással. A művészi finomság és a hit sugárzása a hívőknek és az érdeklődőknek is vonzó.

Szentbeszédében a bíboros az evangélium gondolatmenetét követte, melyben Szent Péter szerepét és küldetését közvetett módon ismerhetjük meg. “A középpontban ugyanis Krisztus áll, róla hangzik el mindig a kérdés: ki is valójában Jézus Krisztus? ” Sokan sokféleképpen próbáltak erre Jézus kortársai közül is válaszolni, de Péter hittel válaszolt, amikor azt mondta, hogy „Te vagy a Krisztus” – vagyis a Felkent, vagyis a Messiás – „az élő Isten Fia”.

A válaszban megvallja, hogy számunkra Ő a Messiás, Ő a várva várt Szabadító, megvallja azt is, hogy az Isten Fia. Jézus azt mondja: “Te pedig ezentúl nem Simon vagy, hanem Kéfás, vagyis Péter, „kőszikla” lesz a neved, és erre a sziklára építem Egyházamat.” Mi keresztények megkaptuk azt az ajándékot, hogy itt él közöttünk a tanúságtétel, amit a Feltámadott tett a saját kilétéről, az a tanúság, amit a benne hívő apostolok tettek róla – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros. “Nem véletlen, hogy azt olvassuk a Korintusi első levélben, hogy Jézus Krisztus az alap. Ha az Egyházat épületnek nevezhetjük, Isten házának, Isten templomának, és így nevezi maga Jézus is, akkor az alap nagyon fontos a ház vagy akár a templom szilárdsága szempontjából. Jézus maga a láthatatlan alapja egész Egyházának. A látható alap pedig Péter, a Szikla lett, és utódai, akikre szükség lesz mindig, az idők végezetéig, hogy megerősítsék testvéreiket”-zárta a gondolatmenetet Erdő Péter.

“Ez a kápolna Szent István nevét viseli. Ő is sziklára építette népünk életét. Legyen ez a kápolna meghitt, emelkedett, szent hely, ahol egész hazánkért és népünkért imádkozunk. Isten áldását kérjük mindazokra, akik művészetükkel, munkájukkal, fáradozásukkal ennek a kápolnának a megvalósítását lehetővé tették.”- fejezte be a szentbeszédét Erdő Péter bíboros.

A szentmisét követően, a himnuszok eléneklése után szeretetlakoma várta a hegyre zarándokolt híveket.

[simpleviewer gallery_id=”610″]

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »